Új sétálóövezetet avattak Debrecenben

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 16. 10:57

Zenés programkavalkáddal vehették birtokba a debreceniek a megújult Dósa nádor teret augusztus 15-én.

A Debrecen 2030 program részeként kialakított sétálóövezet hét hónap alatt készült el, csaknem 11 ezer négyzetméteren újult meg a Dósa nádor tér és a Csapó utca egy szakasza, ezáltal nyolcszorosára, 970 négyzetméterre nőtt a zöldterület a korábbihoz képest. A tér többek között szökőkúttal, élményelemekkel, virágkompozíciókkal bővült, míg a Csapó utca egy szakaszán új virágpiacot alakítottak ki – írja a haon.hu.

Az átadóünnepségen Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: céljuk az volt, hogy a belváros sétálóövezetét építsék tovább. A folyamat a 2000-es évek elején, a Kossuth tér és a Piac utca átépítésével indult el. Emlékeztetett: a két világháború között, sőt, már a XIX. században a városnak ezek a részei sétatérként, korzóként funkcionáltak.

A városnak ez a része a háború előtt is sétatér volt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Dósa nádor téren augusztus 20-án avatják fel Szent István szobrát. A tér ad majd otthont többek között az adventi vásárnak és az ünnephez kötődő programoknak is. Az új virágpiacon több mint százhúsz árusító számára nyílik majd lehetőség virágot árulni, vannak zárt pavilonok, és amikor a virágpiac nem működik, közösségi térként lehet használni a Csapó utcai árusító sort.

Az adventi vásárt is a téren tartják majd

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mivel Debrecen legnagyobb közműhálózata a tér alatt található, fákat nem tudtak ültetni, azonban tizenöt dézsában tizenöt fát, több mint 3400 cserjét, 240 négyzetméternyi virágágyást helyeztek el a téren 360 négyzetméternyi fűvel.