Új sífelvonó a mátraszentistváni pályánál

Forrás: turizmus.com

 2018. január 24. 14:25

Működik Magyarország első új építésű, ülőszékes sífelvonója Mátraszentistvánban, a pálya fejlesztésére 850 millió forintot költenek.

Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a beruházás átadó ünnepségén, a síparkban emlékeztetett rá, hogy a kormány 25 százalékos támogatást nyújt magyarországi sípályák fejlesztéséhez. Ennek a programnak része a mátraszentistváni sípark fejlesztése, amelyhez a működtető vállalkozás 150 millió forint állami forrást kapott.

A beruházás legjelentősebb eleme az ülőszékes sífelvonó, amelyet az osztrák Doppelmayr cég épített. A kerékpárok szállítására is alkalmas létesítmény a tervek szerint négyévszakos felvonóként üzemel majd. Az 500 méter hosszú felvonót óránként 2200 ember használhatja. Hasonló fejlesztés zajlik Eplényben is, ahol hamarosan új sípályát adnak át.

Az új sífelvonó Mátraszentistvánon

Fotó: MTI

Körösi Péter, a mátraszentistváni sípark ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az állami támogatás évekkel hozta előre a beruházás megvalósítását, amelyből a környezetbarát hajtástechnológiával működő lift mintegy 600 millió forintba került. A projekt része volt továbbá egy új víztározó kialakítása és egy épülő befejezése. Ezen kívül három hóágyút és egy hótaposó gépet is vásároltak.

A kormány a közelmúltban döntött a Kékestető környezetének fejlesztéséről, ahol négyévszakos kabinos sífelvonó épül.