Új strand építéséhez vásárolt partszakaszt Balatonfüred

Forrás: turizmus.com

 2021. január 06. 15:16

Az önkormányzat megvásárolta az Esterházy strand melletti nyolcezer négyzetméteres vízparti ingatlant. Az eddig magántulajdonban lévő, korábban erdészeti üdülő területén a tervek szerint strandot alakítanak ki – olvasható a balatonfured.hu oldalon.

Mint írják, ezzel egy újabb jelentős partszakasz került az önkormányzat tulajdonába, a terv az, hogy ezeken a parti részeken bárki számára elérhető legyen a Balaton.

A város élt az elővásárlási jogával és 820 millió forintért megvásárolta a telket. Százmillió forintot saját forrásból, a fennmaradó 720 milliót pedig hosszú távú fejlesztési hitelből fizeti ki az önkormányzat. Az évi 1,2 százalékos, kedvező kamatozású hitel felvételét a kormány a napokban hagyta jóvá.

A balatonfüredi önkormányzat terve az, hogy az újonnan vásárolt parti részeken bárki számára elérhető legyen a Balaton

Fotó: 123rf.com

A most megvásárolt ingatlan melletti területen, uniós pályázati forrásból is parkosít a város. A Balatonfüredi Horgászegyesület tulajdonában álló 5100 négyzetméteres ingatlant, valamint az állami tulajdonban lévő, a Szívkórház vagyonkezelésében álló, Brázay strandként ismert, mintegy 6100 négyzetméteres területet összenyitja az önkormányzat – írják.

Az említett telekalakítással és az újonnan megvásárolt területtel, a két városi strand között egy jelentős partszakasz válik bárki számára nyitottá.