Új tanösvény a pálosok életéről

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 16. 08:46

A pálosok útján tematikus tanösvény a címe annak projektnek, amelynek megvalósításával tovább fejlesztik a vallási turizmust a Mátra lábánál levő Pálosvörösmarton.

Pálosvörösmart önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 198 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert el hat kilométer hosszú és tizenöt állomáshellyel kialakításra kerülő tanösvény létrehozására.

A pálosvörösmarti Mária Park, amelyet érint a tanösvény

Fotó: turizmus.com/ Mentusz Károly

Kiss Petra Dóra projektmenedzser, turisztikai szakértő arról tájékoztatott, hogy Pálosvörösmarton a gyalogos túrázóknak alakítják ki az ösvényt, amelynek egyik kiindulópontja az úgynevezett Hollókő szikla lesz.

Az ösvény érinti majd a helyi Mária Parkot, ahonnan egy kétszintes fogadóközpontba érkezhetnek a látogatók, továbbá kerékpárutat is kialakítanak.

A tanösvény vége pihenőpark lesz, ahol a tervek szerint különböző rendezvényeket is tartanak majd. Mindezek mellett játszóteret létesítenek, valamint a Mátra kőzeteinek bemutatására szolgáló szabadtéri kiállítást nyitnak.

Fedett pihenőhelyek a parkba látogatóknak

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

A tervek alapján a fogadóközpontban bemutatóhelyeket alakítanak ki, ahol állandó és időszakos tárlatokat rendeznek. Az épületben lesz kávézó és ajándékbolt. A tanösvényen végighaladó turisták információs táblák segítségével ismerhetik meg az egykor Pálosvörösmarton élt pálos szerzetesek életét és tevékenységét. A beruházáshoz szükséges munkaterületet átadták, elkezdődhetett a kivitelezés. A projekt 2020 végére fejeződik be.

Információs tábla a település történetéről

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

A helybeliek bíznak benne, hogy az új attrakció még több bakancsos és kerékpáros turistát vonz a településre.