Új tanösvény épült a Mura folyónál

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 12. 12:24

A Molnári község határában lévő ösvény a Mura-menti Tájvédelmi Körzet és a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum területére invitálja a látogatókat.

A tanösvény hat állomáson, 1,7 kilométer hosszan mutatja be a Mura-mente értékeit interaktív formában – közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Egy-egy pihenőponton megismerhetjük és összehasonlíthatjuk a Mura-folyóban élő halfajokat valós méretben, és ha szerencsénk van, egy-egy horgász élőben is meg tudja mutatni a táblán ábrázolt fajokat.

„Halmérő” az új tanösvényen

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Az árterek jellemző erdőtípusairól és a különleges körülményekhez alkalmazkodott növényekről tájékozódhatunk, a folyó menti pagony bebarangolása során megkereshetjük a táblákon bemutatott fajokat. Ha nyitott szemmel járunk, számos hód nyomát is felfedezhetjük.

A folyó partjához közelebb sétálva a Mura tájátalakító hatásairól olvashatunk, a partjára érve egy kavicszátonyt fedezhetünk fel, ahol számos madárfaj lel otthonra, mint például a kis lile, a billegető és az erdei cankó, a vízben különleges halfajok: küllők, német és magyar bucó találja meg a szaporodásához szükséges feltételeket.

A tanösvény könnyen végigjárható gyalog és kerékpárral is

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park