Új világörökségi helyszínek – a vadászterületektől a hegyi kolostorokig

Forrás: turizmus.com

 2018. július 16. 11:31

Az UNESCO Világörökség Bizottsága a közelmúltban Manamában megtartott 42. ülésszakán 13 kulturális, 3 természeti és 3 vegyes (kulturális és természeti) helyszínt nyilvánított a világörökség részévé, valamint döntött egy korábbi helyszín kiterjesztéséről.

Az újak közé tartozik a kínai Fanjing Shan hegység, az  Al Ahsza oázis Szaúd-Arábiában, inuit vadászterületek a dániai Aasivissuit-ban, Ománban a Kalhát,  Németországban Hedeby és Danwirke, Törökországban Göbleki Tepe, amely régészeti lelőhely, Japánban, azon belül Nagaszakiban egy kripto-keresztény épületegyüttes, a kevéssé közismert Ivrea területe Olaszországban, a dél-koreai Szansza hegyi kolostor, a németországi Naumburg katedrálisa, és az iráni páratlan régészeti lelőhely, a Fársz tartományban lévő Szászánada városa.

Fanjing Shan hegység, Kína

Fotó: Vagabond/Zhou Wenquing

Kenyában a Thimilich Ohinga, egy különleges viktoriánus-neogótikus épületegyüttes Mumbaiban, a dél-afrikai Barberton Makhinjwa, a franciaországi Chaine des puys, a kolumbiai Chiribiquete nemzeti park, a kanadai Pimachiowin Aki, a spanyolországi Medina-Azahara, valamint a mexikói Tehuacán-Cuicatlán völgy.

Várható, hogy ezen történelmi helyszínek, természeti képződmények és régészeti emlékek iránt megnő a turisztikai érdeklődés, mint ahogyan az általában a világörökségi helyszínek tekintetében szokásos.