Új-Zéland októbertől minden beoltott turistát vár

Forrás: turizmus.com

 2022. február 03. 17:15

Az új-zélandi kormány legújabb döntése szerint a nem vízumköteles országokból érkező turisták júliustól, a többiek csak októberben utazhatnak be az országba.

Az új-zélandi kormány bejelentette, hogy – két évvel az országhatárok lezárása után – fokozatosan enyhíti a szigorú beutazási szabályokat.

Jacinda Ardern miniszterelnök tájékoztatása szerint a beoltott turisták alapvetően októbertől utazhatnak be az országba. Azokból az országokból azonban, amelyekből vízum nélkül lehet belépni Új-Zélandra, már júliustól beengedik a turistákat. Még nem tisztázott, hogy a beutazóknak érkezés után karanténba kell-e vonulniuk néhány napra, ez a járvány alakulásától függ a hatóságok szerint.

A jelenleg Ausztráliában tartózkodó, beoltott új-zélandiak már február végétől visszatérhetnek a hazájukba, ahol tíz napig otthoni karanténban kell maradniuk (a karantén időszakát eddig a hatóságok által kijelölt szálláshelyen kellett eltölteni). Március közepétől pedig más országokból is hazatérhetnek az új-zélandi állampolgárok, ekkortól a karantén időtartama is lerövidül hét napra. A munkavállalókat, valamint ötezer külföldi egyetemi hallgatót áprilistól engednek be az országba.

Új-Zéland októberben minden beoltott turista előtt megnyitja a határait

Fotó: 123rf.com

Új-Zéland sokáig a koronavírus elleni védekezés mintaországának számított. A távoli ország 2020 márciusában teljesen elzárta magát a külvilágtól, és egy ideig ún. zéró-covid-stratégiát folytatott. Tavaly ősszel azonban Jacinda Ardernnek is el kellett ismernie, hogy ez a stratégia a delta variánssal szemben már nem sokat ér. Az országban eddig közel 17 ezer koronavírusos megbetegedést regisztráltak, és 53 ember halt meg a vírus következtében – írja a nordbayern.de a dpa alapján.