Új-zélandi vulkánkitörés: senki ne menjen a Fehér-szigetre!

Forrás: turizmus.com

 2019. december 10. 20:02

A vulkán hétfői kitörése óta nem tudják elérni a mentőcsapatok sem az új-zélandi Fehér-szigetet, hogy az eltűntek után kutassanak. A térségbe még a katasztrófaturistáknak sem ajánlott elmenni.

A vulkáni aktivitás miatt jelenleg lehetetlen megkezdeni az áldozatok felkutatását – mondta Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója az M1 aktuális csatornán.

A műsorban elhangzott, kevés a remény arra, hogy élve megtalálják azt a nyolc embert, akik eltűntek a vulkánkitörés után.

Az új-zélandi Fehér-sziget – amilyen gyönyörű, épp olyan veszélyes

Fotó: pixabay

Pavelcze László elmondta, a szigeten földmozgások és a felszabaduló, egészségre káros gázok is veszélyeztetik az életet. A vulkán kitörése után a forró gőz és a szálló pernye is halálos lehet, hiszen maró hatásúak – tette hozzá.

Közlése szerint a pernye és a gázok még a légi járművek hajtóművét is tönkre teszik, így a mentés csak a vízről, hajókkal elképzelhető. „Most a szigetre menni, egyet jelent az öngyilkossággal” – figyelmeztetett az MTI tudósítása szerint.

A fehér-szigeti vulkán helyi idő szerint hétfőn kora délután tört ki Új-Zélandon. Sajtóhírek szerint 47-en voltak a szigeten, amikor a vulkán aktivizálódott. Harmincnégy embert sikerült kimenteni helikopterekkel, közülük 31-en kórházba kerültek, 27 sérült esetében testfelületük több mint 71 százaléka megégett. Öten ember életét vesztette, nyolcat eltűntként tartanak nyilván.

Az ügyben Juhász Árpád geológus is nyilatkozott, mint mondta, nem lehet pontosan előre jelezni azt, hogy mikor következhet be egy vulkánkitörés, így volt ez a fehér-szigeti jól megfigyelt vulkán esetében is.

A vulkánt műszerekkel figyelték, tudták, hogy valamikor kitörhet, de hogy pontosan mikor, azt nem lehet előre megmondani – mondta Juhász Árpád.

Szerinte néhány éven belül visszatér a Fehér-szigetekre a normális élet.