Újabb 18 lakossági ötletet valósít meg a fővárosi önkormányzat

Forrás: MTI

 2022. szeptember 13. 12:12

Újabb 18 lakossági ötletet valósít meg a fővárosi önkormányzat a közösségi költségvetésből - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Több kerékpárút-fejlesztő ötlet is a befutók között van, de gyalogosátkelő létesítése és egy aktív közlekedést jutalmazó applikáció is megvalósul.
A budapesti közösségi költségvetés idei nyertes ötleteit ismertető közleményükben azt írták: lezárult a második fővárosi közösségi költségvetés szavazása, a tavalyinál mintegy 60 százalékkal több, 21 ezer 858 szavazó vett részt az idei közösségi költségvetés - egymilliárd forintos keretének felhasználásáról - rendezett szavazáson.

Idén is három kategóriában versenyeztek az ötletek, "taroltak" a fenntarthatóbb és biztonságosabb közlekedést támogató fejlesztések és a "városzöldítő" ötletek - tudatták.Tájékoztatásuk szerint az aktív és fenntartható közlekedés fejlesztése, így a kerékpáros infrastruktúrával és az akadálymentes gyalogos közlekedéssel kapcsolatos ötletek voltak a legnépszerűbbek az idei szavazáson.

Több kerékpárút-fejlesztő ötlet is a befutók között van, de gyalogosátkelő létesítése, gyalogos terek árnyékolása, fedett kerékpártárolók, és egy aktív közlekedést jutalmazó applikáció is megvalósul - sorolta a Főpolgármesteri Hivatal.Beszámoltak arról, hogy elsősorban közterülettel határos tűzfalak, egyéb homlokzatok futónövényekkel takarására, lugasok kialakítására 3651 szavazat érkezett, a megvalósítás költsége 50 millió forint. Közterületi gyalogos terek - szintén 50 millió forintos keretből történő - árnyékolására 3283 szavazat érkezett; a kerékpáros közlekedést a Szent István körúton megkönnyítő fejlesztésekre 2897-en szavaztak; a megvalósításra ebben az esetben is 50 millió forintot szánnak.

Több kerékpárút-fejlesztő ötlet is a befutók között van, de gyalogosátkelő létesítése, fedett kerékpártárolók applikáció is megvalósul

Fotó: 123rf.com

Közösségi kertek létrehozására 2879 szavazat érkezett, a megvalósítás kerete szintén 50 millió forint, továbbá 12 046 voks érkezett a belvárosi növényzet dúsítására, erre a célra 133 millió forint jut. A gyalogátkelőhelyek - 50 millió forintos keretből történő - biztonságosabbá tételére 3982-en szavaztak. Kiemelt fontosságú helyszíneken gyalogátkelőhelyek létesítésére - 133 millió forintból - 6856 szavazat érkezett, kerékpárutak és kerékpársávok biztonságának növelése pedig 15 102-en voksoltak. Utóbbi megvalósítására 133 millió forintot szán a Főpolgármesteri Hivatal.

Az ötleteket a fővárosi önkormányzat valósítja meg, nem a nyertes ötletgazdák. A megvalósítást alapos tervezés és sok esetben társadalmi egyeztetés előzi meg, ezért "előfordulhat, hogy 1-2 évig eltartanak, főleg az összetettebb projektek esetében" - írták a közleményben.