Újabb akadály hárult el a Gellért-hegyi sikló építése elől

Forrás: turizmus.com

 2022. január 17. 14:24

Új építési engedélyt szerzett a korábbi, 2022. február 1-ig érvényes építési engedély mellé a Gellérthegyi Sikló Kft. a Gellért-hegyi sikló megvalósítására. A jelenlegi tervek szerint az utazóközönség 2023 második felében veheti használatba az új siklót – írja közleményében a projektcég.

Újabb akadály hárult el a Gellérthegyi Sikló Kft. elől, miután a Budapest Főváros Kormányhivatala új építési engedélyt adott ki a Gellért-hegyre tervezett sikló megépítésére, a jelenleg is hatályos építési engedély mellett. Az új építési engedély birtokában tovább folytatódhat az építési munkálatok előkészítése. A terület birtokba vételét követően kezdődhetnek meg a tereprendezési munkálatok és a régészeti feltárások, majd ezután a tényleges kivitelezés, amelyre a jelenlegi ütemezési tervek szerint 13 hónap áll majd rendelkezésre. Ennek megfelelően, a jelenlegi tervek szerint 2023 második felére készülhet el a beruházás – olvasható a közleményben. Korábban – amint arról ebben a cikkünkben beszámoltunk – már 2022 végére valószínűsítették az új sikló átadását.

Mint írták, a régóta várt fejlesztés eredményeképpen a Gellért-hegy környezetbarát módon kapcsolódhat be a főváros vérkeringésébe, lehetővé téve a városrész közúti forgalmát rendkívül módon terhelő, ezáltal az ott lakók életminőségére negatív is hatással lévő turistabuszok teljes kitiltását a környező utakról. Az idegenforgalmi főszezonban naponta átlagosan 350-400 turistabusz fordul meg a Gellért-hegyen. A rájuk vonatkozó behajtási korlátozás elrendelését követően a városrész útjai biztonságosabbak lesznek és a levegő minősége is érzékelhetően javulni fog.

A projektcég tájékoztatása szerint a Gellért-hegyi sikló egy 300 méteres, kötött pályán haladó, több kocsiból álló elektromos hajtású közlekedési eszköz lesz, amely 72 másodperc alatt teszi meg az utat a Gellért-hegy lábától a tetejére tervezett kilátóig.

Több fotópontot is kialakítanak a Gellért-hegyen a siklóhoz kapcsolódva

Fotó: KÖZTI Zrt.

„A Gellért-hegyi sikló megvalósítására eddig is hatályos építési engedéllyel rendelkeztünk. Azonban a Budavári Önkormányzat kezdeményezésére, egyetértésben a Fővárosi Önkormányzattal, több olyan módosítást hajtottunk végre a projekt műszaki tartalmában, amelyek együttesen még inkább környezetkímélő módon teszik lehetővé a beruházás valóra váltását. Célunk, hogy az új építési engedély birtokában a Gellért-hegyi sikló oly módon valósuljon meg, ami az első kerületben élők, az újbudaiak, a fővárosiak, valamint a hazai és külföldi turisták számára egyaránt értéket jelent majd" – idézi a közlemény Walton Imrét, a beruházást jegyző Gellérthegyi Sikló Kft. ügyvezetőjét.

A Gellért-hegyi sikló tervezése és megvalósítására alakult társaság 25 százalékban a Budapesti Közlekedési Központ tulajdona, amely mellett 75 százaléknyi tulajdonrészt a magyar befektetői érdekeltségbe tartozó Sikló-Beruházó Befektetési és Tanácsadó Kft. birtokol.