Budapest megelőzte a Vatikánt

Forrás: turizmus.com

 2018. január 08. 14:52

Nagyon jó helyezést ért el Budapest az Eurostatnak a világörökségi helyszínek népszerűségét mérő listáján.

Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala most hozott nyilvánosságra egy 2015-ös adatot: a listán azok a világörökségi helyszínek szerepelnek, amelyekhez kapcsolódó Wikipedia-cikkeket a legtöbben megnézték. Budapest kiemelkedően jó helyet foglal el a listán, ha pedig a 2016-os és a 2017-es adatokra illetve visszajelzésekre hagyatkozunk, kijelenthetjük, hogy a helyzet azóta csak javult.

Amint a listán látszik, a legnépszerűbb csaknem 7 millió megtekintéssel Párizs és a Szajna-part volt, a második pedig 6 millió megtekintéssel Róma történelmi városközpontja. Budapest a teljes listán a kilencedik (kb. 3,5 millió megtekintés), de ha a csak az EU-országokat nézzük, akkor az ötödik. Olyan vetélytársakat előz meg többek között, mint Prága történelmi városközpontja, a Vatikán, Velence, a Kreml és a Vörös tér.

Fotó: Eurostat

Az adatok a big data pilot projektből származnak, amelynek során az emberek online viselkedései szokásait vizsgálják, elsősorban akkor, amikor a Wikipédiát használják adatforrásként. Azokat a (31 nyelven íródott) Wikipédia-cikkeket vizsgálták, amelyek a több mint 1000 Unesco világörökségi helyszín valamelyikével foglalkoztak. Minden egyes helyszínhez tartozott legalább egy oldal, és a népszerűségi lista az oldalmegtekintések száma alapján állt össze.

2018-ben ünnepeljük a Kulturális Örökség Európai Évét, ami a kulturális örökség társadalmi és gazdasági jelentőségére hívja fel a figyelmet.