Kiemelt térségnek szánják a Tisza-tavat

Forrás: MTI

 2017. március 07. 16:22

Újabb fejlesztések indulnak a Tisza-tó térségében, a projektek között kiemelt helyen szerepel a tó körüli kerékpárút befejezése – közölte Kovács Sándor, a térség egységes képviseletét felvállaló Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke.

Kovács Sándor véleménye szerint a Magyarországon a legdinamikusabban fejlődő régió a Tisza-tó és térsége, amely négy évszakos turisztikai desztináció lesz. Ennek részeként idén tavasszal írják ki a közbeszerzést a Tiszafüred és Poroszló közötti kerékpárút-szakasz befejezésére, mely beruházással a Tisza-tavat teljesen biztonságosan körbe lehet majd kerékpározni, hiszen közúti forgalom nem keresztezi.

A kerékpáros pihenők, szervizek hálózatának fejlesztése is a tervek között szerepel. Emellett tervezik a Tisza-tó és Eger, valamint a tó és Hortobágy közötti kerékpárút kiépítését is, melynek megvalósulása esetén kerékpárúton lehetne elérni a Tisza-tavat Európából.

Csaknem 30 ezer kerékpáros turistát számoltak a kiskörei vízlépcsőnél az elmúlt évben, de ennél jóval több két keréken közlekedő turista fordul meg a térségben – számolt be.

Hangsúlyt fektetnek a tó északi területe után a déli részek fejlesztésére is: Abádszalókon a Természet Operáját kívánják megvalósítani vízi színpaddal, amely nem csak a térség, de Magyarország kiemelt turisztikai fejlesztése is lesz. Kiskörén a vízlépcső, a hallépcső aktív turisztikai attrakció lehetne – ismertette a terveket, amelyek között egy vadvízi evezős pálya megvalósítása is szerepel.

A térségben mintegy 300 ezer vendégéjszakát töltenek a látogatók évente – számolt be az elnök. A legmagasabb számú, mintegy 90 ezer vendégéjszakát Berekfürdőn töltik, ezért a községet mindenképp szeretnék bevonni a Tisza-tó turizmusába.

Tisza-tó

Tisza-tó

Fotó: Wikipédia

A tó második leglátogatottabb települése Tiszafüred, mintegy 70 ezer vendégéjszakával. Kiemelte: szükség lenne jó minőségű szálláshelyek – négycsillagos szállodák, apartmanházas kempingek – fejlesztésére, hogy nőjön a látogatók által a térségben töltött éjszakák száma.

A vendégkör bővülése szavai szerint elsősorban az ökoturisztikai kínálatnak, a vízi sportoknak és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének köszönhető. Ezek a termékek a szezonhosszabbítás célját is jól szolgálják, hiszen mind az öko-, mind a kerékpáros turizmus 6-7 hónapos szezont biztosít. Ezt egészíti még ki a horgászat, amely egész évben érdeklődésre tarthat számot.

Kérdésre elmondta: a már eddig megvalósult fejlesztésekhez szükséges költségeket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP), hazai, illetve a vállalkozók által bevont forrásokból finanszírozták. Ugyanakkor minőségi változást jelentene a térség számára, ha a turisztikai fejlesztési források is érkeznének.

Felidézte, hogy átadták a Kiskörei Hallépcsőt, felújították a Tisza-tavi Vízi Sétányt, a tóparttól kissé távolabb teljesen megújult a berekfürdői fürdő kül- és beltéri infrastruktúrája, sőt új elemekkel is bővült. Az utoljára belépő fejlesztés a 2016 július elején nyílt Tisza-tavi Kerékpáros Centrum.

A Tisza-tó - Hortobágy - Debrecen - Hajdúszoboszló - Alföld szíve (Jász-Nagykun-Szolnok megye) "ötös kötésben" jöhet létre kiemelt turisztikai térség akár még az első fél évben. A kiemelt térségekben uniós és hazai finanszírozású fejlesztések valósulhatnak meg több tízmilliárd forint összértékben.