Újabb hidak az osztrák-magyar együttműködésben

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. június 04. 18:16

A Magyar Turizmus Zrt., a Művészetek Palotája, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar képviselői közös sajtótájékoztató keretében mutatták be Bécsben a 2015-16-os budapesti‚ Bridging Europe Fesztivál' koncepcióját és programját a bécsi Musikvereinban.

Az európai kultúrák között hidakat építő fesztivál fókuszában idén Ausztria, az osztrák kultúra áll majd.

Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója ismertette: a zenekar koncertjei szeptember 11-13. között csendülnek majd fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója osztrák médiának elmondta: idén harmadik alkalommal rendezik meg a Bridging Europe - Európai Hidak fesztivált, amelyen minden évben egy európai ország kultúráját mutatják be a magyar közönségnek, így Csehország és Németország után kerül most sor Ausztriára. Reményét fejezte ki, hogy a tavalyi fesztivál látogatottságához hasonlóan, idén is több mint tízezer embert mozgat majd meg a rendezvénysorozat. Stefan Englert, a BFZ igazgatója kiemelte, hogy Gustav Mahler, az idei fesztivál egyik főszereplője tökéletesen megtestesíti az európai kultúrák közötti átjárást, hiszen a mai Csehország területén született, de később dolgozott Németországban, Bécsben és Budapesten is.

Kovács Balázs, az MT Zrt bécsi irodájának vezetője friss ausztriai kutatás eredményére hivatkozva ismertette, hogy a kulturális turizmus az egyik legmeghatározóbb motivációs oka az osztrákok külföldi útjainak.

A Magyar Turizmus Zrt. és a hazai kulturális szolgáltatók közös kampányai évente sok tízezer jól fizető osztrák turistát vonzanak Magyarországra, amelyek száma évről-évre örvendetesen nő.

Az osztrák piac jelentőségét a hazai beutaztatás szempontjából jól mutatja, hogy a KSH kimutatása szerint egy év alatt 37 százalékkal nőtt az osztrákok magyarországi turisztikai célú költése, amely 2014-ben meghaladta a 100 milliárd forintot.

 

A képen a Bridging Europe Fesztivál sajtótájékoztató résztvevői: Kovács Balázs (MT Zrt), Káel Csaba (MÜPA), Fischer Iván és Stefan Engelrt (BFZ)