Újabb különleges söröket kínál a harmadik Főzdefeszt

 2012. május 30. 17:18

A péntektől vasárnapig tartó Főzdefeszten ismét a kézműves sörök sorát kóstolhatják meg, emellett bajor és brit "folyékony kenyérből" is kortyolhatnak az érdeklődők a főváros VIII. kerületében, a Palotanegyedben. A tavaly októberi fesztivál sikerén felbuzdulva június első hétvégéjén immár huszonegy magyar kézműves sörfőzde jelenik meg a Főzdefeszten és mutatja be szélesedő kínálatát. valamint a régi receptek új változatát a Mikszáth téren, a Krúdy Gyula utcában és a Szabó Ervin téren - közölte az MTI-vel Bart Dániel, a Főzdefeszt szervezője.

Újdonság lesz idén az elmúlt évtized egyetlen brewpubjának (helyben főzött sör) számító miskolci Zip"s Brewhouse bemutatkozása. A dombóvári Kissler fügés sört, a Békésszentandrási Sörfőzde pedig vilmoskörte-ízű nedűt kínál majd a fesztiválbuszból - mondta el a szervező.
A Serforrás főzde a hordóban érleléssel készült Korty söre mellett elhozza almás sörét is. Bemutatkozik a Csobánkai Betyár, a Fóti Kézműves Sörfőzde pedig 8 százalékos Barcagi Duplabak barna sörét kínálja majd. A csepeli Rizmájer többek között kukoricás nedűjével mutatkozik be, a Stari pedig újrafőzi legendás ír vörös sörét.
Az idei év különlegességének számítanak a "gerillasörfőzők", akik - a nemrég legalizált házi sörfőzésnek köszönhetően - a kézműves sörfőzdéknél főzették nagy mennyiségben söreiket, amelyeket bemutatnak.
Először lesz a Főzdefeszten standja a budapesti brit nagykövetségnek, és a ritka "real ale"-t mutatja be a közönségének. A "real ale" lényege az, hogy a sör a csapolás helyszínén éri el végső érlelési fokát.
Bart Dániel kitért arra, hogy a bajoroknak is először lesz standjuk, és a Németország legjobb sörének tartott Schneider Weisse Aventinust mutatják be, a Camba Bavaria pedig a kísérleti komlózású pale ale-jével jelenik meg. A környéken lévő éttermek és pubok sörös menüvel készülnek a fesztiválra, lesz komlós truffel, helyben füstölt pisztráng és sok más finomság is - mondta a szervező.
A kulturális programok között szerepel a Grabanc, a Fit Fat és a Yellow Spots Marching Band, valamint más utcazenészek, de lehet majd beerbike-ozni is. Bemutatkozik és zenél a június 1-jén induló internetes Sörrádió, a sörös zenék szakértője. A standoknál lehet szavazni a legjobb ízű sörökre - jegyezte meg Bart Dániel.
A fesztiválra a belépés ingyenes.