Újabb magyar turistarekord született Horvátországban

Forrás: MTI / turizmus.com

 2023. október 04. 17:12

Az idén szeptember végéig közel 696 ezer magyar turista 3,5 millió éjszakát töltött Horvátországban, mindkét adat már most meghaladja - 12, illetve 9 százalékkal - az eddigi rekordnak számító 2019. egészében regisztrált számokat.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti sajtótájékoztatóján Ivana Herceg képviseletvezető arról is beszámolt, hogy a teljes horvátországi turisztikai eredmények már most szinte elérték a 2019-es csúcsév összesített adatait. Szeptember végéig 18,7 millió turista 102 millió éjszakát töltött az adriai államban. A legtöbben Németországból, Szlovéniából és Ausztriából érkeztek, Magyarország a hetedik legnagyobb küldőállam volt.

A magyar vendégek száma 696 ezer volt, 20 százalékkal nőtt, az általuk eltöltött 3,5 millió vendégéjszaka 17 százalékkal több a tavalyi egész éves adatnál. Az idén átlagosan 5 napot töltött egy-egy magyar turista Horvátországban.

Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője

Fotó: Turizmus.com

A magyarok által leglátogatottabb régió ezúttal is a Kvarner-öböl volt, ahol most először meghaladta az egymilliót a magyar vendégéjszakák száma. Ezt követően Isztria, Zadar, Split és Sibenik volt a legnépszerűbb. A városok közül Crikvenicán, Viren, Rovinjban, Porecben és Medulinban nyaralt a legtöbb magyar - részletezte Ivana Herceg.

Ismertetése szerint júliusban és augusztusban járt a legtöbb magyar vendég Horvátországban, 25 százalékuk szervezett úton vett részt, a többség maga intézte a foglalását. A magyarok többsége továbbra is a magánszállásokat kedveli, de egyre több a hotelt és kempinget választók aránya.

A horvát turisztikai vezető szerint már a tavaszi hónapokban és ősszel is egyre több magyar vendéget fogadnak Horvátországban.

A legnagyobb növekedés a magyar turistaforgalomban ugyanakkor áprilisban, májusban és szeptemberben történt. Szeptemberben harminc százalékkal több honfitársunk pihent Horvátországban, mint egy évvel korábban.

Hozzátette: Horvátország schengeni övezethez csatlakozása jelentősen megkönnyítette az utazást, hiszen megszűnt a határellenőrzés.

Ugyanakkor jelezte, hogy emelkedtek idén az árak Horvátországban is, nem annyira az euró bevezetése, mint inkább az egész Európában tapasztalt infláció miatt.

Mladen Andrlic, Horvátország budapesti nagykövete a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a több mint 25 éve Magyarországon jelen lévő horvát turisztikai szervezet történetében az idei szezon volt a legjobb.

A rendezvényen háromféle különleges horvát gint is végigkóstolhattak a meghívottak.

A megkóstolt horvát ginek, köztük az Aura főzde Karbun nevű terméke, számos nemzetközi elismerést szereztek már

Fotó: Turizmus.com