Orbitális kampány: rakéta landolt a Linz bolygón

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 23. 13:45

A turizmusmarketing szempontjából már jó ideje Ausztria kísérleti laborjának számító linzi turisztikai egyesület – a Linz Tourismus – újabb meglepő kampánnyal állt elő.

A kampány mind formájában, mind üzenetében, mind pedig kivitelezésében és eszközrendszerében teljesen elrugaszkodik a megszokott turisztikai tartalmú hirdetésektől.

Egy évvel a hatalmas nemzetközi médiavisszhangot és komoly társadalmi vitákat egyaránt kiváltó, majd számos elismerésben részesült provokatív turisztikai kampány után ismét hallat magáról a Linz Tourismus.

Az újabb apropót az augusztus közepén indított „orbitális kampány” adja, amely egy 10 perces játékfilm köré épül.

A történet során Elon Musk Mars-expedíciójának űrhajósai váratlanul megszakítják küldetéseket és a Mars helyett a Linz bolygón (#PlanetLinz) landolnak. A két asztronauta – Lucy May és Scott Bell – valódi motivációja az izgalmas filmjáték végén derül csak ki, amely humorosan oldja fel a történet során egyre csak fokozódó feszültséget. A film sztorija egyszerre meghökkentő és izgalmas, egyben remek lehetőség, hogy a nézőket rádöbbentse olyan égető társadalmi problémákra, mint a fenntarthatóság és klímaváltozás kérdése, a túlturizmus jelensége és az űrturizmus anomáliái.

A nyelvi és képi leleményekben, humoros fordulatokban egyaránt gazdag film üzenetében épít a tavaly debütált nagy sikerű „Linz az Linz” turisztikai kampányfilmre. Több, időközben ikonikussá vált szereplő ismét feltűnik a legújabb alkotásban, ugyanakkor a provokáció helyett most inkább az elgondolkodtatásra, rácsodálkoztatásra: az apró örömök keresése közben meglelt boldogságra helyeződik a hangsúly.

„Linz turisztikai élménykínálatának meg- és elismertetése során mindig is fontosnak tartottuk az egységes narratívába helyezett történetek mesélését, ezáltal a látogatók és a helyiek közötti kapcsolat, a bevonódás lehetőségének megteremtését” – érvelt Georg Steiner, a Linz Tourismus ügyvezetője a Linz bolygó / Planet Linz kisfilm bemutatásakor. Az újturizmus világban minden felértékelődik, ami közeli, ami emberi és autentikus.

A linzi kollégák ezzel újabb nagy dobással várhatóan még a tavalyi akciójuk hatásfokát is felülmúlhatják – olvasható Kovács Balázs szakmai blogjában, aki a GD Consulting tanácsadó irodáján keresztül látja el a Linz Tourismus bécsi és magyarországi képviseletét.

Ahogy arról korábban szintén beszámoltunk, a számos nemzetközi elismerésben, – köztük smart tourism city Európai Bizottsági különdíjban is – részesült, az Európai Kulturális Fővárosa, az UNESCO City of Media Arts címeket egyaránt viselő Linz város turisztikai szervezete immáron a város élménylaborjaként, programgeneráló- és történetmesélő turisztikai szervizközpontként definiálja saját szerepét, s ennek megfelelően teljesen új alapokra helyezte munkáját.

Az eddigi eredmények és a frissen elstartolt kampány egy puzzle darab abban az összképben, amelyet Linz már több mint egytizede, „pozitív változások sorozatával” következetesen épít. Nem véletlen, hogy a város turisztikai szlogenje „Linz verändert”, azaz a város amely pozitívan megváltoztatja az oda látogatót, s az ott lakók szemléletét egyaránt, miközben maga is változik és változtat.

E változás minden bizonnyal nem áll meg, a most kezdődő #PlanetLinz-kampánnyal immár orbitális méretekben folytatódik. A kisfilm bemutatást augusztus közepétől egy rövid felvezető kampány előzte meg, amely a kapcsolódó tematikus turisztikai „világűr-csomagok” népszerűsítésével és piacra vitelével folytatódik – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Balázs.

Az idei, ugyancsak a Formafilm által készített film apropóján Linzet moziplakátokkal, online eszközökön és virális marketingeljárásokkal egyaránt népszerűsítik. A körforgásos turizmus jegyében a „Linz bolygó” felfedezésére érkező látogatókat tematikus élménycsomagokkal várják. A fenntartható közlekedési eszközökkel, például vonattal érkezők külön élményutalványt kapnak, amelyet a városban turisztikai és kulturális szolgáltatásokra lehet felhasználni.