Ha január elseje, akkor ismét csobbanás a Balatonban!

Forrás: turizmus.com

 2023. december 30. 17:32

Január elsején kora délután bárki megmártózhat a Balatonban, a szigligeti községi strandfürdőn, csupán a helyszínen végzett rövid orvosi vizsgálaton kell átesnie.

A csobbanás 2024. január 1-jén 14 órakor indul, amelyre már 11 órától lehet nevezni, és 13:45 órakor megelőzi az extrémfürdőruha-verseny.

A zökkenőmentes össznépi csobbanást ez alkalommal is – ahogyan már több mint egy évtizede – a Vízimentők Országos Szakszolgálata biztosítja, ők ügyelnek arra, hogy a 3-4 fokos vízben esetleges bajba kerülő mihamarabb megfelelő segítséget kapjon.

Erre az esetre a parton mentőkocsik várnak felszerelve, a vízimentők pedig a vízben állva figyelik a megmártózókat, és egyben jelzik, hogy meddig szabad bemenniük a vízbe.

Honlapjukon és Facebook-oldalukon is nyomatékosan hívják fel a figyelmet az ilyen – egyébként nagyon jó hangulatú – rendezvények veszélyeire és arra, hogy csak olyan rendezvényen szabad részt venni, ahol magas szintű egészségügyi ellátást biztosítanak a parton, képzett és gyakorlott vízimentőkkel, helyi partiőrséggel.

Hiszen a néhány fokos sekély vízben is bajba kerülhetünk, a jó egészségi állapot ellenére is, például egy izomgörcs esetén.

Január elsején ismét jókedvű, össznépi csobbanás lesz Szigligeten

Fotó: Facebook

A hideg vízben történő megmártózás veszélyeiről érdemes megfogadni dr. Debreceni Katalin, a Vízimentők szakszolgálata orvosigazgatójának a tanácsait:

„A hideg víz viszonylag gyorsan képes megváltoztatni legtöbb szervrendszerünk működését. Hideg vízben csökken az izom-ideg információátvitel, emiatt a mozgásunk lelassul, beszűkül, de a látásunk vagy a mentális állapotunk (például az ítélőképességünk, a tájékozódási képességünk, a koordinációnk) is romolhat. A szívritmuszavarok valószínűsége is megnő, ha a test maghőmérséklete 35 fok alá csökken.

Ha hideg vízbe megyünk, a szimpatikus idegrendszer egy olyan reakciót indít el, melynek következtében a véredények összeszűkülnek, ezért nem jut elegendő vér és ezzel együtt oxigén és tápanyag az izmokhoz. Amennyiben az újévi csobbanásban részt vevők azt veszik észre, hogy az ízületeik mozgása beszűkül, a mozgásuk vagy a gondolkodásuk lassul, azonnal ki kell menni a partra, majd pedig meleg helyre.

Meg is botolhatunk miközben sétálunk, szaladunk be a vízbe, hiszen a meder alja nem egyenletes. Ez – a váratlanul hideg vízbe esés – is vezethet rosszulléthez. Ezért mindenképp figyeljünk a körülöttünk fürdőzőkre is, hogy időben tudjuk jelezni a vízimentőknek vagy az egészségügyi személyzetnek, ha valaki bajba kerül.

Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy a csobbanás után, ha már felöltöztünk, akkor is csökkenhet még a testhőmérsékletünk, ezért a megtörölközés és felöltözés után mindenképp ajánlott fűtött helyen, bő folyadékfogyasztás mellett megmelegedni.”