Újjáéled a pesti belváros történelmi városfala

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 17. 09:41

A Vásárcsarnoktól nem messze közösségi tér épül fel, amelynek elsődleges célja a történelmi városfal bemutatása lesz.

A főváros V. kerületi önkormányzata kihirdette a Vámház krt. 8. szám alatt létrejövő közösségi kulturális tér tervezői közbeszerzésének végeredményét. A projekt tervezési és mérnöki tevékenységét a Középülettervező Zrt. végzi el – írja a magyarepitok.hu.

A közbeszerzésből kiderül, hogy a Vásárcsarnok közelében tervezett projekt célja az itt futó történelmi városfal megóvása, feltárása, a gyilokjáró rekonstrukciója – együttműködésben a Budapesti Történeti Múzeummal.

Pest középkori városfala a Múzeum körút 33. alatt lévő ház udvarán

Fotó: wikimedia.org

A tervezési feladat során a történelmi városfal bemutatását kell előkészíteni. Ennek elősegítésére állandó és időszakos jellegű régészeti bemutatóteret, valamint a kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki.

A fejlesztés szorosan kapcsolódik egy régészeti értékeket bemutató közpark kialakítását célzó projekthez a szomszédos Bástya utcában, amelynek mélyépítési előkészítő munkái már folyamatban vannak. Emiatt a nyertest a közbeszerzés a szerződés teljesítésével közvetlenül összefüggő kérdésekben fokozott együttműködésre kötelezi.