Újjászületett a sümegi Püspöki Palota – fotók

Forrás: turizmus.com

 2021. november 01. 10:57

Vasárnap ünnepélyes keretek között átadták a felújított Püspöki Palotát Sümegen.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében a sümegi Püspöki Palota turisztikai célú fejlesztése több mint 2 milliárd forintból valósult meg, ebből az európai uniós forrás 1 milliárd 723 millió forint, a hazai támogatás összege pedig közel 320 millió forint volt – tájékoztatott Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, az átadóünnepség házigazdája.

A megújult homlokzat

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

Az átadóünnepségen részt vett Navracsics Tibor, az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém-Balaton 2023 kormánybiztosa, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Végh László, Sümeg polgármestere, és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő is.

Sümeg a török hódoltság korában vált jelentős egyházi várossá, amikor a veszprémi püspök ide tette át székhelyét. A várhegy déli lejtőjén álló barokk Püspöki Palotát Padányi Biró Márton építtette a több száz éves régi püspöki kúria alapjaira, az eredeti épület fala ma is fellelhető az épületen belül.

A palota jelentős része újra bejárhatóvá vált

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A projekt fő célja a palota turisztikai hasznosítása volt. A most lezárult fejlesztés keretében a palota jelentős része újra bejárhatóvá vált, sor került többek között az emeleten található, gazdagon díszített könyvtárszoba restaurálására is.

A fejlesztés során megtörtént a palota külső környezetének részleges felújítása, amelyben sor került többek közt a belső udvar térszervezésére és a zöldfelület rekonstruálására.  A palota kétszintes épületének közel kétharmadán (1600 m²) belső átalakítási, felújítási, állagmegóvási és restaurálási munkálatok készültek el, amelynek során kiépült a modern épületgépészet: a fűtés- és a teljesen új elektromos rendszer. Ezek mellett megújultak még a közösségforgalmi vizesblokkok és az irodai részleg is, valamint kávézót és ajándékboltot alakítottak ki.

 

A palota mennyezeti festményeit is rekonstruálták

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A falképrestaurálási munkákat a legkorszerűbb műemlékvédelmi elvek szerint végezték. A palotában 18. századi rokokó, 19. századi klasszicista és 20. századi neobarokk fal- és mennyezetfestések is láthatók. A palota egyik termében elkészült a táblás parketta rekonstrukciója, két teremben pedig az eredeti parkettákat is sikerült megmenteni és restaurálni.

A palota restaurálási koncepciója és a kiállítási koncepció egymással szoros összefüggésben készült. Az épület a kiállítás minden termében önmaga is mint műtárgy mutatkozik be.

 

Interaktív kiállítás

A palota és lakóinak történetét bemutató kiállítás létrejöttét az egykori püspöki enteriőrök részleges rekonstrukciója tette lehetővé.

A püspöki lakrészben kialakított tárlatot a meglévő gyűjteményt és a feldolgozott ismeretanyagot innovatív, interaktív elemekkel és eszközökkel kiegészítve alakították ki. A fő cél Padányi Biró Márton püspök életének, a barokk freskófestészetnek, Franz Anton Maulbertsch, a híres bécsi festő munkásságának, illetve a palota különböző építési szakaszainak bemutatása volt olyan módon, hogy az minden korosztály számára élmény legyen. 3D-s kisfilmeken és kiterjesztett valóságon alapuló visual guide tartalmak, valamint holopiramisok segítségével mutatják be a palota építéstörténeti fázisairól készült elméleti rekonstrukciókat.

 

Új funkciók: rendezvényudvar, múzeumpedagógiai programok, kávézó és ajándékbolt

A megújult palota belső udvara exkluzív helyszínt biztosít kulturális célú előadásokhoz, koncertekhez, valamint családi és céges rendezvényekhez egyaránt. Egyedülálló látványt nyújt a megújult belső homlokzat és a kapualj felújítása után kialakult összkép, ami a látogatók szeme elé tárul a háttérben a sümegi várral.

A belső udvar különböző rendezvények exkluzív helyszíne lehet

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programokon a látogatók interaktív foglalkozásokon keresztül ismerhetik meg Padányi Biró Márton Püspök és Franz Anton Maulbertsch festőművész életét és munkásságát. A korcsoportonként eltérő programok, interaktív séták, tematikus osztálykirándulások, kézműves és egyéb foglalkozások arra ösztönözik a résztvevőket, hogy használják a képzeletüket és a kreativitásukat, formáljanak véleményt, alkossanak.

A palota és a vár madártávlatból

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A projekt keretében kialakított kávézó jó idő esetén a belső udvarba kitelepülve is kínálja a különböző helyi finomságokat, kávét és üdítőt.

Az ajándékboltban a palotában fellelhető jellegzetes motívumokkal díszített ajándéktárgyak mellett a környékbeli termelők és kisvállalkozók termékei is megjelennek.