Újjászületik a Blaha Lujza tér

Forrás: turizmus.com

 2019. március 12. 09:30

Az élhetőbb, gyalogosbarát köztéren megnő a zöldfelületek aránya, pára- és vízjátékokat telepítenek, egy kulturális célokat szolgáló épület és egy rendezvényhelyszín is épül.

A megújult Blaha Lujza téren helyet kap majd egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló – az egykor itt álló Nemzeti Színház örökségét felidéző – épület, amely előtt egy egybefüggő térrész adhat majd helyet akár nagyobb rendezvényeknek is. A téren található fák száma a mostani 26-ról 65-re nő, ezzel együtt az új zöldfelület mérete több, mint 1000 négyzetméter lesz. Fasort telepítenek a Rákóczi út jelenleg aszfaltozott középszigetébe is.

 

Ilyen lesz a megújult Blaha Lujza tér

Fotó: turizmus.com

A felújítás kiemelt feladata a Blaha Lujza tér, mint csomópont akadálymentesítése. E cél szellemében új gyalogos átkelőhelyek létesülnek, amelyek teljes értékűen átjárhatóvá teszik a teret. Emellett elengedhetetlen a tér alatt húzódó aluljáró felújítása is, ami letisztult, a jelenkor követelményeinek megfelelő arculatot kap, valamint bővül is a tér irányába: egy BKK ügyfélközpont és egy nyilvános illemhely is nyílik, melyek akadálymentes elérését egy újonnan épülő lift biztosítja majd. További fejlesztésként két MOL Bubi közbringa gyűjtőállomás lesz a téren: a jelenleg is üzemelőt áthelyezik a József körút mellé, emellett egy újat telepítenek a Márkus Emília utcában. A tér felújításával összhangban átépül a Somogyi Béla utca egészen a Gutenberg térig, igazodva a Palotanegyedben már lezajlott korábbi utcafelújításokhoz. Az egyik legrégebbi fővárosi nagyáruház, a Corvin tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemléki homlokzatát felújítja.

Párásító is lesz a téren

Fotó: turizmus.com

A várhatóan idén ősszel induló kivitelezési munkák nagyjából egy évig tartanak majd; a Blaha Lujza tér, a tér alatti aluljáró és a Somogyi Béla utca felújításának becsült költsége 4 milliárd forint, amely fővárosi és kormányzati forrásból áll rendelkezésre.