Újjászületik a kaposvári székesegyház

Forrás: MTI/magyarepitok.hu

 2020. október 19. 11:45

Megújul a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház, a kormány három részletben 2,1 milliárd forintot biztosít a 2022 tavaszáig tartó beruházásra – derült ki a Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár által tartott sajtótájékoztatón.

Az 1886-ban, neoromán stílusban épült székesegyház rekonstrukciója magában foglalja többek közt a tetőcserét és a homlokzat festését, az ablakok védőüvegezését, a padlóburkolatok cseréjét, valamint a freskók restaurálását is.

A fejlesztés részeként ezen kívül modernizálják a fűtést, az elektromos hálózatot és a fénytechnikát, bővítik a szentélyt, illetve felújítják az orgonát és a padokat.

A fából készült nyílászárók és a toronyban lévő zsalugáterek is megújulnak, továbbá átalakítják és modern berendezéssel látják el a belső liturgikus teret. A déli mellékhajóban szentségi kápolna létesül, a karzat alatt lévő fekete rács helyett biztonsági üvegfalat építenek, és új gyóntatófülkéket is elhelyeznek.

A Nagyboldogasszony-székesegyház Kaposvár főterén

Fotó: Kaposfest/Facebook

Egy modern és a korábbinál sokkal nagyobb sekrestye is épül abból a célból, hogy a jelentősebb egyházmegyei liturgikus eseményeken is elférjenek a hívők. A székesegyházban modern vizesblokk létesül, és megvalósul a külső akadálymentes megközelítés is.

A székesegyház évtizedeken át a megyeszékhely leghidegebb templomai közé tartozott, ám a rekonstrukció során korszerű padlófűtéssel biztosítják a kellő hőmérsékletet.