Újjászületik a szántódpusztai majorság

Forrás: turizmus.com

 2021. március 30. 12:56

A 18. századi, mintegy 30 épületből álló műemlékegyüttest felújítják, és új attrakciókat is létrehoznak.

A Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. és a Dunántúli Magasépítő Kft. kivitelezi a szántódpusztai majorság fejlesztésének első ütemét. A közbeszerzési adatok szerint a nyertesek 1,5 milliárd forintos szerződéses értéken végzik el a beruházást – írja a magyarepitok.hu.

A szántódpusztai majorság mintegy 30 épületből álló, kimagasló épített öröksége hazánknak. A 18. században létrejött, eredeti állapotban megőrzött majorsági műemlékegyüttes 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Europa Nostra díjat nyert, és jó ideje felújításra szorul.

A majorsági műemlékegyüttest eredeti állapotában őrizték meg

Fotó: szantodpuszta.hu

A fejlesztések fő célja a páratlan kulturális örökség hosszú távú megvédése, illetve újabb attrakciók létrehozása, fél-egynapos programlehetőséget nyújtva a dél-balatoni térségben.

A projektben múzeumi kiállítótér és élménypark létesül modern digitális technológiák alkalmazásával. Lehetőség nyílik egyes bemutatott tevékenységek kipróbálására és az így előállított termékek megvásárlására. A régi csárdaépület új funkciókat kap, és előtte lesz kialakítva a termelői piac. A lovaspályát és a karámot felújítják, valamint kialakítanak egy tematikus játszóteret és egy teázókertet is.