Újra a fővárosé lehet a Rác fürdő

Forrás: turizmus.com

 2021. május 31. 16:45

Sikeres licitálást követően a Budapest Gyógyfürdő és Hévízei (BGYH) Zrt. szerezheti meg a Rác fürdő ingatlanjait.

Budapest 2019-ben hivatalba lépett városvezetésének egyik kiemelt célja volt, hogy a Rác fürdő több mint egy évtizedes kallódás után régi fényében kerüljön vissza a fővároshoz – írja a Főpolgármesteri Hivatal a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

A Rác fürdőre és a mellé épített 67 szobás szállodára még márciusban hirdetett nyilvános árverést az ingatlanokat birtokló Rác Nosztalgia Kft. felszámolásával megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.

A kikiáltási ár valamivel több mint 5 milliárd forint volt, az árverésen való részvételhez megfizetendő előleg összege 254,4 millió forint. Az értékesítési eljárást május elsején ismét meghirdették gyakorlatilag ugyanazon feltételekkel. Ezen a mai liciten egyedüli indulóként szerezte meg az ingatlanokat a BGYH. Arról, hogy az elővásárlási joggal rendelkezők (az állam és az I. kerület) akarnak-e élni a jogukkal, 30 napos határidővel kell nyilatkozni, de amennyiben az állam nem kíván élni ezzel, akkor a BGYH megkezdheti a fürdő felújítási munkálatainak tervezését.

A Rác fürdő felújításáról és az ahhoz kapcsolódó szálloda építéséről húsz évvel ezelőtt, még 2002 májusában döntött a Fővárosi Közgyűlés. Akkor olyan konstrukciót fogadtak el, hogy a műemlék jellegű fürdőépület felújítása mellett a szomszédos két telken szálloda épüljön.

Az első felújítási terveket Kaszab Ákos jegyezte, majd 2007 elején újjáalakult a  felújítás tervező csapat, a munkálatokat Dévényi Tamás, Kis Péter és Pethő László építészek vették át, és 2010-re kulcsrakészen is állt a fürdő és a szomszédos szálló, várva a nyitást és a vendégeket, ez azonban azóta se történt meg – írja az enbudapestem.hu.

A megnyitást az elmúlt években a tulajdonosok közötti jogi viták és különböző vizsgálatok hátráltatták. A főváros többször kinyilvánította, hogy szándékában áll megszerezni a Rác fürdő és a hotel épületének tulajdonjogát a felszámolási eljárásban.

A Városháza mostani közleménye idézi Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettest, aki szerint félő volt, hogy a budapestiek elveszíthetik a város egyik ékkövét, ezt a folyamatot azonban most sikerülhet visszafordítani.

Egy korábbi cikkünkben Pataki Tamás képeivel bemutattuk, milyen állapotban várja elárverezését a fürdő

Fotó: Pataki Tamás

A hosszan tartó kényszerű zárás nem tett jót az épületnek, az állandó karbantartás is elmaradt, így a nyitás előtt bizonyosan még egy felújítás vár a 14 medencés Rác fürdőre.

(Borítókép: Pataki Tamás)