Újra látogatható a Szent Katalin-kolostor csodás könyvtára

Forrás: foxnews.com

 2017. december 17. 18:40

Három év után újra fogad turistákat és kutatókat a Sínai-félszigeten található Szent Katalin-kolostor könyvtára.

Az UNESCO által a világörökségek közé sorolt kolostor könyvtárában ezerszám találhatók több száz éves vallási és történelmi kéziratok és nyomtatványok. Ennél gazdagabb kézirat-gyűjteménnyel az egész világon csak a Vatikán könyvtára rendelkezik.

A könyvtár az utóbbi három évben felújítási munkálatok miatt nem volt látogatható. A turisták és kutatók előtt újra megnyitott gyűjteményben 3300, elsősorban keresztény kézirat található, amelyek görögül, arabul, szírül, grúz és szláv nyelveken íródtak. Mellettük több ezer könyvet és a 4. századból származó ősi kéziratos tekercset is őriznek a könyvtárban.

A Szent Katalin-kolotor

Fotó: wikipedia

A gyűjtemény épületének felújítása során a régészek véletlenül rábukkantak Hippokratész néhány több évszázados orvosi receptjére. A könyvtár és egyben a világ legértékesebb kézirata a 4. századból származó Codex Sinaiticus, az Új Testamentum egyik kézzel írott ősi példánya.

A görög ortodox egyházhoz tartozó Szent Katalin-kolostor a 6. században épült, ez a vallás egyik legrégebbi kolostora. A Sínai-hegy lábánál található kolostorban élő szerzetesek a mai napig az évszázados hagyományoknak megfelelő rítusokat követik.