Újra látogatható a vértesszentkereszti bencés apátsági templomrom

Forrás: turizmus.com

 2021. május 31. 11:53

Az Oroszlány és Pusztavám közti út melletti dombtetőn, páratlan szépségű természetvédelmi környezetben áll a vértesszentkereszti bencés apátsági templomrom. A bakancsos turisták kedvelt úti célja május 28-tól ismét megtekinthető, de kizárólag tárlatvezetéssel.

A helyszínt Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere és Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója nyitották meg – tájékoztatta szerkesztőségünket a NÖF.

A szent kereszt tiszteletére emelt középkori bencés apátság romjait a Vértes sűrű erdősége rejti, ez az ország egyik legszebb, legbékésebb hangulatú műemlék maradványa.

Újra látogatható a vértesszentkereszti bencés apátsági templomrom

Fotó: NÖF

A kirándulók Pusztavám felől a zöld, Oroszlány felől a piros jelzésen elindulva találják meg a műemléket, amelyet a Mária út és a Kéktúra útvonala is érint. Az autóval közlekedőket a helyszín megközelítésében az oroszlányi önkormányzat jóvoltából a NÖF Nonprofit Kft. kék-fehér irányítótáblái segítik a tájékozódásban.

 

Magára hagyott műemlék

A kolostort és a templomromot a közel harminc évvel ezelőtti helyreállítása után gyakorlatilag sorsára hagyták. A romterület körbekerítése nem akadályozta meg a sekrestyében elhelyezett értékes középkori faragott kőállomány elhordását, sem a romterület rongálását.

A magára hagyott és befejezetlen helyreállítás, valamint a felügyelet és a folyamatos karbantartás hiánya miatt gyors pusztulási folyamat vette kezdetét, amit a Vértesszentkeresztért Alapítvány igyekezett megakadályozni. A műemlék 2019. januárban került a NÖF Nonprofit Kft. vagyonkezelésébe.

Czunyiné Bertalan Judit, Lazók Zoltán (középen) és Glázer Tamás az átadáson

Fotó: NÖF

A látogatók és a romokat ismerők számára úgy tűnhet, hogy a műemléki együttes helyreállítása megtorpant. Valójában mindeddig a kolostorrom látogathatóságán dolgoztak a szakemberek, illetve a további munkákat megelőző előkészítési tervezés folyamata zajlott.

2020-ban elkészültek az egykori bencés apátsági templom felmérési tervei, de folyamatban vannak a helyreállítási tervek a kőrestaurátori dokumentációval együtt. Ezek alapján folytatható le az engedélyezési eljárás és a kivitelezési beszerzés. A kőrestaurátori szakvélemény elkészítését követően pedig a régi kolostorépület hajójának és kápolnájának szakszerű állagmegóvására is sor kerül.

 

Látogatás kizárólag tárlatvezetéssel

A műemlékbe látogatók belépőjegyük megváltásakor egy közel ezeréves, bencés apátság és templom romterületére lépnek be. Emiatt, illetve az állagmegóvási szempontokat szem előtt tartva a terület kizárólag tárlatvezetéssel látogatható. Arra kérik a látogatókat, hogy a romterületen tartsák be a templomokban megszokott magatartási szabályokat.

A romterület látogatása csak a kijelölt útvonalon, tárlatvezető irányításával, érvényes belépőjeggyel lehetséges. A belépőjegy ára magában foglalja a tárlatvezetés díját. A tárlatvezetések minden egész órában indulnak.

A különleges szakrális területen két tárlatvezetés között lehetőség van egyénileg imádkozni, elcsendesedni, meditálni mindenkinek, aki igényét előzetesen jelzi a tárlatvezetőnek.

Nyári nyitvatartás: szerda–vasárnap (hétfő, kedd zárva); március 1. –augusztus 31. 10:00–17:00 (pénztárzárás: 16:30).

Téli nyitvatartás: szerda–vasárnap (hétfő, kedd zárva); szeptember 1. – február 28. 10:00–16:00 (pénztárzárás: 15:30).