Újra lesz működő szélmalom az Alföldön

Forrás: delmagyar.hu

 2019. március 12. 11:07

2016-ban leszakadtak a kiskundorozsmai Faragó-malom vitorlái, most visszahelyezik őket. Idén ősszel már működhet is.

A 19. századi magyar Alföldön jellegzetes kép volt a települések szélén a malmok sora, forgó vitorlákkal. „Ma már nincs működő közöttük, bár a kiskundorozsmai malomban 2009-ig őröltek lisztet. 2016-ban leszakadtak a szélmalom vitorlái, azóta azok nélkül tekinthető meg” – mondta a delmagyar.hu-nak Hajdú Géza, a szélmalmot működtető Dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetője. A malom földszintjén néprajzi-ipartörténeti kiállítást rendeztek be, ahol eredeti aratószerszámok egy letűnt kor hangulatát idézik. A kaszakő, cséphadaró, marokszedő kuka és más kéziszerszámok napjainkra feledésbe merültek, legtöbbjük használatáról fogalmunk sincs.

Ősszel már őrölhet a 200 éves dorozsmai szélmalom

Fotó: pixabay.com

„Lassan három éve kezdtük meg az egyeztetéseket, milyen vitorla kerüljön fel. A szélmalom műemlékvédelem alatt áll, így sok mindenre kellett figyelnünk. Átnézettük az egész malmot, minden olyan eszközt rendbe hoznak, ami problémás. A felújítás után régi fényében tündökölhet majd, és 200 évesen újra őrölhet gabonát a dorozsmai szélmalom” – magyarázta Hajdú Géza.

A felújítás 6,8 millió forintba kerül, a nyertes vállalkozó elkezdte a faanyag előkészítését. Várhatóan július elején kezdik el a munkálatokat, és szeptemberben szerelik fel a vitorlákat.