Újra romlik a járványhelyzet Csehországban

Forrás: MTI

 2020. december 11. 15:25

Újra romlik a koronavírusjárvány-helyzet Csehországban. Az egy hónapig tartó csökkenés után ezen a héten ismét nőtt az új igazolt fertőzések napi száma, és emelkedett a vírus terjedési mutatója is – jelentette be pénteken cseh egészségügyi miniszter.

„Tekintettel a romló helyzetre, hétfőn javasolni fogom a kormánynak, hogy a harmadik kockázati sávból lépjünk vissza a szigorúbb óvintézkedéseket előíró negyedikbe” – közölte prágai sajtótájékoztatóján Jan Blatny.

Az üzletek szerint nyitva maradnak, de szabályozni fogják a vásárlók számát, visszatér az éjjeli kijárási tilalom, és korlátozzák a vendéglők, valamint az iskolák működését. Engedélyezni fogják a síközpontok működését, de szigorú feltételekkel, a hegyvidéki szállodák és panziók viszont továbbra sem fogadhatnak vendégeket. Kötelező marad az arcmaszkok viselete a belső és külső tereken is.

A cseh egészségügyi minisztérium százpontos kockázati listát dolgozott ki

Fotó: 123rf.com

A cseh egészségügyi minisztérium százpontos kockázati listát dolgozott ki, amelyben minden 20 pont egy-egy biztonsági sávnak, óvintézkedési csomagnak felel meg.

Csehország a járványhelyzet javulása következtében december 3-án lépett át a negyedik sávból, az enyhébb korlátozásokat tartalmazó harmadik sávba.

A miniszter felszólította a lakosságot, hogy a lehetőségek szerint korlátozzák társadalmi kapcsolataikat és következetesen tartsák be az óvintézkedéseket.

„A helyzet javulásának a kulcsa nagymértékben a mi kezünkben van. Mai viselkedésünk fogja meghatározni, milyen lesz a karácsonyunk” – figyelmeztetett a cseh tárcavezető.

A koronavírus-járvány terjedésének mutatója a két héttel ezelőtti 0,7-ről 1,16-ra emelkedett, ami a járvány újbóli terjedését jelzi.