Újra Spinoza Zsidó Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2017. augusztus 28. 12:22

Frida Kahlo, Karády Katalin, Leonard Cohen, és egy kis Boldogságtúra sem maradhat ki a 15. Spinoza Zsidó Fesztivál programjaiból, a Dob utcai Spinoza házban.

A szeptember 9–24. közötti fesztivál több premiert is tartogat idei repertoárján, az egyik egy zenés játék Karády Katalin: A Díva! címmel  (szept. 16.) a legendáról, jelenségről és emberről szól az embertelenségben. A háborús szórakoztatóipar magyar dívája lakásaiban a zsidó és nem zsidó barátait bújtatta. Féltett ékszereit tette áruvá, csakhogy ártatlan zsidó gyerekeket megmentsen a biztos haláltól. Ugyancsak premierje lesz (szeptember 10-én) a Régi kántordallamok című filmnek, mely a zsidó zene különleges szellemtörténetét járja körül, hiszen ki gondolná, hogy a 19. századi zsidó zene a világban szétszórt zsidóság zenéje mellé még Beethoven és Mozart dallamokat is becsempészett?

A premierek sorát szeptember 23-án és 24-én Dénes Gábor A magyar zsidóság 2000 éves története filmsorozatának 8., 9., és 10. fejezete zárja.


Frida Kahlo, spanyol-indián-magyar-zsidó származású, mexikói festőnő színes-tragikus életéből készül zenés játékot szeptember 9-én, a Poppera című előadást – mely egyfajta boldogságtúra a Dob utcában, Popper Péter után szabadon – szeptember 10-én láthatjuk.


Szeptember 14-én, Fellegi Balázs Leonard Cohen című estjének gerincét Cohen dalai adják, eredeti angol nyelven. A Cohen-számok között felhangzik néhány rokon lelkű dal is, olyan énekesektől, mint Jaqcues Brel vagy Paolo Conte. Fellegi Balázs együttesét a magyar könnyűzene legkiválóbb muzsikusai alkotják. Fellegi Balázs maga pedig egyedülálló módon idézi korunk ikonját, a költő-zenész Leonard Cohen kivételes hangvételét.

Spinoza Színház a Dob utcában

 

A fesztivál gazdag programjában láthatjuk-hallhatjuk még Királyhegyi Pál monodrámáját, Első kétszáz évem címmel, Ungvári Tamás estjét a századfordulós “zsidó” Budapestről, humoros klezmer koncertet, zenés játékot Spinozáról és Rembrandtról, valamint Kávéházi drámát  Herzl Tivadarról, akit Makranczi Zalánalakít. Megismerhetjük a legendás Weiss Manfréd család lenyűgöző történetét és megtudhatjuk Heller Ágnestől és Gábor Györgytől, hogy a zsidó Bibliában kinek van a legjobb humora? A zsidó humorból persze Karinthy Frigyest sem szabad kihagyni, Hegedűs D. Géza Kalmár Tiborral beszélget ennek kapcsán.
A fesztivál egyik legígéretesebb koncertjének ígérkezik Müller Péter és Szakcsi Lakatos Béla estjeszeptember 23-án, Dalok Seresstől, másoktól és magunktól címmel.

A fesztivál helyszíne: Spinoza Színház, 1074 Budapest, Dob u. 15.; www.spinoza.hu