Újra szabad az átjárás a cseh-szlovák határon

Forrás: MTI

 2020. június 03. 17:10

Csehország és Szlovákia szerda éjféltől kezdve teljes mértékben megnyitja határait egymás állampolgárai előtt - jelentette be Igor Matovic szlovák miniszterelnök.

"Ahogy egy jó vendéghez illik, hoztam egy ajándékot. Éjféltől kezdve felújítjuk Csehszlovákiát, megnyitjuk egymás állampolgárai előtt határainkat, és lehetővé tesszük a kölcsönös utazást" - mondta a szlovák kormányfő, miután Andrej Babis cseh kormányfő meghívására szerda délelőtt egynapos hivatalos látogatásra megérkezett Prágába.

Teljes mértékben megnyitották egymás állampolgárai előtt a határokat

Fotó: 123rf.com

Andrej Babis azt mondta, hogy éjféltől kezdve a cseh, illetve a szlovák állampolgárok számára a szomszédos országba való utazás "teljes mértékben visszatér a járvány előtti időbe, keretekbe". A jelenlegi szabályozás szerint a csehek és a szlovákok mindössze 48 órára látogathatnak el szabadon a másik országba.

A cseh kormány hétfőn döntött arról, hogy a cseh állampolgárok június 15-től kezdve szabadon utazhatnak az összes európai országba. Negatív koronavírustesztet csak Nagy-Britanniából és Svédországból való visszatéréskor lesz kötelező felmutatni. Ellenkező esetben az érintettre kéthetes házi karantén vár.

Andrej Babis a találkozó utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Magyarországgal is folynak a tárgyalások a mielőbbi kölcsönös határnyitásra.

"Valószínűsíthető, hogy a kölcsönös határnyitásra Magyarországgal is korábban kerülhet sor" - jegyezte meg a cseh kormányfő.

Mindkét politikus megerősítette: a négy visegrádi ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) június 11-én a dél-morvaországi Lednicébe tervezett kormányfői találkozójának egyik legfőbb témája az Európai Unió gazdasági helyreállítási csomagjával kapcsolatos álláspontok egyeztetése lesz.