Újraálmodták a királynék fürdőjét

Forrás: Borsod Online

 2017. október 18. 16:30

Egy építésznek tanuló egyetemista diplomamunkájával álmodta újra a mára méltatlanul elhanyagolt és nem is működő Diósgyőri Várfürdőt, a helyiek hajdani kedvelt pihenőhelyét.

A Pécsi Egyetem Műszaki és Informatikai Karán építésznek tanuló végzős Vári Mihály gyermekkorában maga is diósgyőri lakos volt, és strandfürdős emlékeire ma is szívesen gondol vissza.

Mikor meghallotta, hogy a diósgyőriek szeretnék visszakapni a fürdőjüket elment, hogy felmérje a terepet. Mint mondja, a 2014-es építkezésekhez hasznosították ugyan az egykori fürdő területének közel kétharmadát, mégis úgy gondolja, hogy a megmaradt terület a megfelelő kialakítással és fürdőprogrammal újra működőképes lehetne. Így a kisebb terület miatt egy kompaktabb, de az eredeti funkciókat megtartva a helyieknek is szerethető, és talán a régi fürdőre is emlékeztető épületet tervezett.

 

Vári Mihály munkájában a legfontosabb az volt, hogy egy közösségi használatú fürdőt tervezzen, amiben örömét lelik a helyiek is. Közben nem elfeledkezve arról, hogy milyen turisztikai központról van szó. Tervei alapján a létesítménynek meg kell felelnie a rendezvényekre idelátogató családoknak, és a gyakorta megrendezésre kerülő lovas versenyek sportolóinak is. Az általa tervezett fürdő nyitottsága az, ami kapcsolatot teremt a kinti és benti történések között.

 

Az ifjú tervező diplomamunkájára – melyre a Borsod Online az Építészfórumon figyelt fel – úgy tekint, mint egy felvetésre, ami felhívja az emberek figyelmét egy problémára, és nyújt egy javaslatot rá. Ha sikerülne a város figyelmébe ajánlani a tervét, a legfontosabb üzenet az lenne, hogy a fürdőnek kapcsolatban kell maradnia diósgyőriekkel. Ha pedig a város átvenné a terveket számára az lenne a legnagyobb elismerés.