Újraélhetők a boldog békeidők Hévízen

Forrás: turizmus.com

 2015. április 28. 13:55

A békebeli, azaz az első világháború előtti időket kelti életre április végén a Boldog Békeidők Hévíze rendezvény, látványos kosztümös felvonulással.

Az április 30-án kezdődő programsor nyitánya az a kosztümös felvonulás, mely a 19. század végi, 20. század eleji polgári légkört idézi. Ezen a napon a hévíziek, számos hévízi szállodavendég és sok környékbeli településen élő századelős ruhát ölt, hogy a Tourinform-iroda elől induló, a sétálóutcán és a Schulhof sétányon át a Deák térre érkező menet részese lehessen.

A felvonulás ebben az évben különösen hangulatosnak ígérkezik, azon ugyanis Hévíz németországi testvérvárosa, Pfungstadt 55 fős delegációja is részt vesz. A pfungstadtiak szintén jelmezbe bújnak, és saját 30 tagú fúvószenekarukkal zenét is szolgáltatnak, valamint felvonulnak a menettel a nagykanizsai old timer szövetség kerékpárosai is.

Mivel a felvonulást ötödik alkalommal rendezik meg, az eddigi évekhez képest újdonságként, jubileumi ajándékként minden korabeli jelmezbe öltözöttet Hévíz Város Borával kínálnak, s a kosztümös vendégeket a dottó is fél áron utaztatja körbe aznap a városban. Az éttermek – amelyek közül többen békeidős menüvel is készülnek – szintén kedvezményekkel fogadják ezen a napon a jelmezes vendégeiket.

A hosszú hétvégére számos további programot kínál a város a Hévízre látogatóknak.

Május elsején, Hévíz Város Napján, a városi ünnepség mellett egy Magyarország történetét bemutató festménysorozatot állítanak ki a könyvtárban, este pedig a Budapest Bár ad koncertet, stílusosan a békeidős hangulatot idézve. Szombaton és vasárnap az ExperiDance táncosai, a 100 Tagú Cigányzenekar lép fel, itt lesz a Csík Zenekar és Presser Gábor is.

A sportrajongók május elsején a Fradi-Hévízi Öregfiúk mérkőzésen szurkolhatnak.

Mindezek mellett a látogatókat kitelepülő árusok kínálata, népi játékok, változatos gyerekprogramok is várják.

Hasznos tudnivaló, hogy a hosszú hétvégén a rendezvények ideje alatt az autóbuszok nem mennek be a buszpályaudvarra. Fel- és leszállni a Kölcsey utca végénél lévő buszöblökben lehet, a Kölcsey utcában viszont tilos a parkolás ez idő alatt.