Újraindul a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

Forrás: MTI

 2019. április 30. 14:48

Május 4-től ismét üzemel a nagycenki Széchenyi Múzeumvasút, miután az üzemeltető Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. felújította a pályát és a járműparkot.

A GYSEV közleménye szerint a beruházás 960 millió forintos állami támogatásból valósult meg, és az év végére fog teljes körűen befejeződni.

A tavaly nyáron kezdődött felújítás keretében a múzeumvasút pályájának teljes szakaszán új al- és felépítmény, valamint zúzottkő ágyazat készült. A pályába az eredeti síneket építették vissza, és a teljes szakaszon kiépítették a vágányszabályozást.

A fertőbozi és a nagycenki állomáson új peronokat építettek, Nagycenken megújult a térvilágítás és a hangos utastájékoztatás is. A pályához csatlakozó két vasúti útátjárót átépítették, és megújították az Ikva patakon átívelő acélhidat. Kívül-belül restaurálták a kisvasúti személykocsikat, felújították az András nevű gőzmozdonyt és a C50-es dízelmozdonyt. Emellett új motort szerelnek a Dmot 953-as típusú keskeny nyomtávú motorkocsiba, amelyet így üzemképessé és vontatásra alkalmassá tesznek. A fejlesztés keretében a nagycenki állomás mögötti skanzen területén játszótér, fitneszpark és tanösvény készült.

A munkálatok ez év végéig még folytatódnak, felújítják a fertőbozi állomáson a fűtőház épületét, amely látogatható lesz, és modernizálják a múzeumvasút biztosítóberendezési rendszerét.

A nagycenki Széchenyi Múzeumvasút szerelvénye és az András nevű gőzmozdony a fertőbozi végállomáson

Fotó: Wikipedia

A közlemény szerint az április 30-i avató ünnepségen Érsek István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, bízik abban, hogy a felújított kisvasút a korábbiaknál is több látogatót vonz majd, és jó példát mutat arra, hogy helyi összefogással és kormányzati támogatással milyen komoly eredmények érhetők el.

A közlemény idézi Révész Máriuszt, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztost is, aki szerint a kormánynak kiemelt célja, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon. Ennek érdekében turistaházak, kilátók, vízi kikötők és kerékpárutak újulnak meg.

A program része a turisztikai célú kisvasutak fejlesztése is, amelynek első ütemére tízmilliárd forintot biztosított a kormány. Révész Máriusz emlékeztetett arra, hogy tavaly ősszel adták át a Mátravasút felújított szakaszát, másodiknak pedig a GYSEV készült el a felújítással.

Kiemelte, hogy komplex térségi fejlesztésekben gondolkozik a kormány és a vasúttársaság, azt szeretnék, hogy a Széchenyi-kastély, a múzeumvasút és a környező kerékpárutak lendületet adjanak a régió turizmusának.

A nagycenki Széchenyi Múzeumvasút szerelvénye és az András nevű gőzmozdony a fertőbozi végállomáson