Újraindulnak az épületbemutató séták a szegedi Reök-palotában

Forrás: MTI

 2024. február 15. 18:00

Újra rendeznek rendszeres épületbemutató sétákat a szegedi Reök-palotában, a látogatók minden hónap egyik szombatján megismerkedhetnek a szecessziós épület történetével, jeles lakóival és rejtett szépségeivel - tájékoztatott a Regionális Összművészeti Központ (REÖK).

A REÖK sajtóreferense, Kertész Lilla közölte, hogy a pandémia szülte korlátozások vetettek véget egy időre a népszerű programsorozatnak; az intézmény azonban februártól közkívánatra visszahozza állandó rendezvényeinek sorába a szegediek és turisták körében egyaránt kedvelt sétákat.

Minden hónap egyik szombatján két palotaséta-lehetőséget kínálnak azoknak, akik szívesen töltenék Szeged egyik legszebb épületének, a szecesszió világhírű ékkövének megismerésével a délelőttöt.

Folytatódnak a nagysikerű palotaséták Szegeden

Fotó: Facebook / Reök Szeged

10 órától gyerekeket és családjaikat várja a REÖK: a Fedezd fel a Reök-palotát! - vezetések alkalmával játékos formában kalauzolják végig a látogatókat a neves Reök család egykori otthonán. Szülői kísérettel így a kisgyermekek is felfedezhetik a több mint százesztendős épület titkait.

A 11 órai, Virágzó öREÖKség címet viselő, felnőtteknek szóló sétákon a látogatók bebocsátást nyerhetnek az épület máskor nem látogatható részeire is. Megismerhetik az itt élt család tagjainak sorsát a - ma már a többi közt kortárs képzőművészeti kiállítóhelyként működő - palota történetén keresztül, és számos érdekességet is megtudhatnak Magyar Ede építész remekművéről.

A 117. évébe lépő palota épülete kívülről is csodálatot vált ki az arra járókból, a részletes és színes információkkal, izgalmas anekdotákkal szolgáló idegenvezetések résztvevői azonban egész friss szemmel tekinthetnek majd az impozáns, kétszintes palotára.

Az újrainduló sorozat első palotasétáit február 24-én tartják, ezekre már jelentkezhetnek az érdeklődők.

Az 1907-ben elkészült műemlék épületet a fiatalon elhunyt kiváló építész, Magyar Ede tervezte Reök Iván vízépítő mérnök - Munkácsy Mihály unokaöccse - megbízásából. A szecessziós palotát 2007-ben újították föl, és azóta működik összművészeti központként.