A vendéglátás újranyitására tervezetet készítettek az olasz tartományok

Forrás: MTI

 2021. április 16. 13:28

Az olaszországi tartományok közös "újranyitási tervezetet" nyújtottak be a kormánynak a gazdasági ágazatok újraindításához szükséges javaslataikkal. Olaszország nagy része már a jövő héttől alacsony veszélyességi fokozatba kerülhet át, így a nyitás akár azzal egy időben is megkezdődhet.

A kedvező járványadatokra várva a régiók együttes programot dolgoztak ki arról, mely szektorokat és milyen sorrendben és milyen feltételekkel akarják megnyitni az elkövetkező hetekben.

A tizenkét oldalas javaslatcsomag útmutatóként szolgál a Mario Draghi vezette kormánynak, amely korábban április végéig hosszabbította meg a korlátozásokat. Az egészségügyi miniszter, Roberto Speranza májusi újranyitásról beszélt pontos dátum megjelölése nélkül. A tartományok szövetségét vezető Massimiliano Fedriga, Friuli-Venezia Giulia kormányzója, a jobboldali Liga politikusa pénteken egyeztet a miniszterelnökkel.

A vállalkozói élet képviselői hangsúlyozták, hogy az újranyitás időpontját előre közölni kell, máskülönben a kereskedelem, vendéglátás, idegenforgalom, kulturális élet nem tud megfelelően felkészülni a vendégek biztonságos fogadására.

olasz_etterem_123rf

Délután két órától kötelezővé tennék az ülve fogyasztást, ami az Olaszországban elterjedt csoportos állva fogyasztást igyekszik megakadályozni

Fotó: 123rf.com

A gazdasági fejlesztésért felelős miniszter, Giancarlo Giorgetti, szintén Liga-politikus, úgy véli: Olaszország nagy része már a jövő héttől alacsony veszélyességi fokozatba kerülhet át, így a nyitás akár azzal egy időben is megkezdődhet.

A tartományok javaslatai között szerepel az ősz óta elvitelre dolgozó vendéglátás teljes újraindítása: a régiók a bárok és éttermek nemcsak napközbeni, hanem esti újranyitását sürgetik. Délután két órától kötelezővé tennék az ülve fogyasztást, ami az Olaszországban elterjedt csoportos állva fogyasztást igyekszik megakadályozni. A nyitott teraszokon egyméteres, zárt térben a vendégek között legalább kétméteres távolság betartását kezdeményezik. A javaslatok között szerepel, hogy a presszók asztalainál ismét engedélyezzék a kártyázást.

A jelenleg este tíz órától érvényes kijárási tilalom kezdetét éjfélre tolnák át. Megnyitnák a mozikat, színházakat a nézők közötti kétméteres távolsággal, kezdeményezik az edzőtermek, tánciskolák és uszodák újranyitását, utóbbiak esetében fejenként hét négyzetméter vízfelület biztosításával.Mario Draghi egy hete még az idős lakosság beoltásától tette függővé az ország újraindítását. A legfrissebb adatok szerint a hetven éven felettieknek 46 százaléka kapott első dózist, a nyolcvan évesek között még egymillióan várnak oltásra. Eközben áprilisban alig érkezett új védőoltás-szállítmány.