Egyre több európai ország készül az újranyitásra

Forrás: MTI

 2020. május 12. 18:26

Ausztriában péntek, Olaszországban hétfő az újranyitás tervezett dátuma, a spanyoloknál viszont május 24-ig tart még a szükségállapot. Szlovénia ugyanakkor a nemzetközi légi forgalom beindítását tervezi június elsejétől.

Négy ország, négy különböző forgatókönyv, azonban mindnél azonos szempontok: biztonságos nyitás körültekintő óvintézkedések mentén.

 

Pénteken kinyithatnak a múzeumok Ausztriában

Ulrike Lunacek osztrák művészeti és kulturális államtitkár hangsúlyozta, hogy a múzeumok, a könyvtárak és a levéltárak újranyitása is csak szigorú óvintézkedések mellett lehetséges, így a vendégeknek kötelezően szájmaszkot kell viselniük, a nem azonos háztartásban élőknek minimum egy méter távolságot kell tartaniuk egymás között, és 10 négyzetméteren legfeljebb egy fő tartózkodhat.

Hozzátette azt is, hogy a 10 négyzetméteres szabályozás a múzeum egész területére vonatkozik, nem pedig az egyes helyiségekre; hogyha például a kiállítótermek, a folyosók, a lépcsőházak, valamint az ajándékbolt nagysága 5000 négyzetméter, akkor egyszerre 500 ember tartózkodhat az intézményben.

Aláhúzta ugyanakkor, hogy nincs időbeli korlátozás, a művészetek iránt érdeklődők annyi időt tölthetnek az intézményben, amennyit szeretnének.

Hamarosan nyit a világhírű Albertina is

Fotó: pixabay

Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben tervet készítenek a többi kulturális intézmény, például a színházak és a mozik fokozatos újranyitásáról, a részletekről az ágazat képviselői mellett az egészségügyi minisztériummal is egyeztetnek.

 

Félmillió olaszországi bár és étterem készül a hétfői nyitásra

Május 18-ától Olaszországban a két hónapos zárva tartás után nyitnak a vendéglátóhelyek, és szigorú óvintézkedésekkel nyitják újra a strandokat is, ahol a biztonsági távolságot a tengerben lubickolók között is be kell tartani a tartományok kedden közölt szabályrendszere szerint.

A kormány, az egészségügyi hatóságok és a tartományok megállapodása értelmében a presszókban, kávézókban és éttermekben a pincérek és vendégek között legkevesebb egyméteres, az asztalok között legalább négyméteres távolságot kell biztosítani.

Amennyiben lehetséges, a presszók és éttermek előtti járda- és útszakaszon is asztalok helyezhetők el, például a parkolásra fenntartott részen, az autók helyére asztalokat állítva fel.

Több helyen ingyenes kóstolóval, „karanténzáró partival” készülnek megünnepelni az újraindulást. A vendéglátók azonban attól tartanak, hogy a vendégek nem fognak rögtön visszatérni a fennmaradó félelem és az anyagi nehézségeik miatt.

Május 18-tól újranyitják kapuikat az olasz múzeumok is, köztük a március 9-től zárva tartó Vatikáni Múzeum, amely mintegy 17 millió euró bevételtől esett el. Előzetes helyfoglalással várja ismét a látogatókat, akiknek kötelező lesz a szájmaszk viselete. Ezzel egy időben újranyithat a Szent Péter tér és a Szent Péter-bazilika is.

Lingano egyik strandja – nagyobb lesz a távolság

Fotó: pixabay

Két hét karantén vár a Spanyolországba beutazókra

Annak érdekében, hogy az eddig hozott „erőfeszítések" ne vesszenek kárba, a spanyol egészségügyi minisztérium május 15-től elrendelte a külföldről érkezők szabad mozgásának kéthetes korlátozását. Az érintettek ebben az időszakban csak élelmiszer- és gyógyszervásárlás miatt hagyhatják el lakhelyüket, kötelezően maszkot viselve.

A döntés kiegészíti a belügyminisztérium kedden életbe lépett rendelkezését, amely szerint május 24-ig, a járvány miatt elrendelt és már negyedszer meghosszabbított szükségállapot idejére kiterjeszti a határok lezárását.

Továbbra is csak a spanyol állampolgárok, az itt élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok, valamint a határon át naponta ingázó munkavállalók léphetnek be az országba.

 

Szlovéniában újraindulhat a nemzetközi légi forgalom

A szlovén kormány döntött a belföldi és nemzetközi légi forgalom újraindításáról, az első menetrend szerinti külföldi kereskedelmi járatok indulása június elsejétől várható – írta a helyi sajtó kedden.

A ljubljanai repülőteret üzemeltető Fraport cég közleményben üdvözölte a kabinet döntését, hangsúlyozva: az eddig érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozások enyhítése elengedhetetlen ahhoz, hogy a légitársaságok elkezdhessék tervezni járataik újraindítását. Hozzátették: május végéig a külföldi légitársaságok többsége törölte a ljubljanai repülőtérre indított járatait.

A Fraport úgy ítéli meg: az első nemzetközi járatok júniusban és júliusban várhatók, miután a kormány enyhít a határátlépés szabályain is.

A Szlovéniába beutazók ugyanis jelenleg kötelesek hétnapos karanténba vonulni a határátlépést követően, de a kormány várhatóan még májusban feloldja ezt a korlátozást.