Újranyitott Nagyvázsony ékköve

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. március 16. 16:45

A felújítás befejezését követően március 16-án szalagvágással hivatalosan is megnyitották a nagyvázsonyi Kinizsi-várat, ezzel újra fellendülhet a település turizmusa.

A megnyitón először Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. (NÖF) ügyvezető igazgatója beszélt arról, hogy mennyire fontos fenntartani azt, amit az őseink ránk hagytak, és minden ilyen helyszín része a magyar nemzeti identitásnak, s ezzel biztosítani lehet az épületek jövőjét, fenntarthatóságát.

„A NÖF hálózatába tartozó várakat és kastélyokat egy fenntartható és bevételorientált működési modellre állítjuk át. Kiemelt célunk, hogy proaktív szereplővé váljunk és magas színvonalú turisztikai attrakciókat, kiállítási tartalmakat, valamint minőségi szolgáltatásokat kínáljunk a turisztikai szektornak" – hangsúlyozta Oláh Zsanett.

Ünnepélyes szalagátvágás: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (b), Oláh Zsanett, a NÖF ügyvezetője és Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere (j)

Fotó: NÖF

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere kiemelte, hogy Nagyvázsonyban a mai napig élnek olyan családok, akiknek ősei a török időkben telepedtek itt meg. Úgy véli, Kinizsinek is köszönhető, hogy a Kárpát-medencében magyarul beszélhetünk.

Hogy mit jelent a vár Nagyvázsony életében, ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a munkálatokkal párhuzamosan a környékén 70 ingatlan újult meg az Ófaluban, és húsz vállalkozás elindulása is köthető ehhez.Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter ünnepi beszédében elmondta, hogy Nagyvázsony mindig is a térség történelmi központja volt meghatározó szereppel a magyar történelemben. Szerinte a Kinizsi-vár 2020-ban indult felújítása ékes példája annak, hogy a múltat úgy is meg lehet becsülni, hogy nem csak egy, a távoli időben tartott tárgyként tekintünk rá, hanem a jelenbe hozzuk és a jövő felé fordítjuk, ugyanakkor fontos, hogy a vár az EU állampolgárainak is megmutassa a térség értékeit.

A megújult Kinizsi-vár

Fotó: NÖF

Ezt követően Navracsics Tibor jelképesen átadta a vár kulcsait a nagyvázsonyi polgármesternek, majd a szalagvágást követően Puskás Antal atya, a Pálos Rend Tartományfőnöke áldotta meg a várat, amelynek mostani megújítása 1,6 milliárd forintból, a Nemzeti Várprogram keretében a NÖF közreműködésével hazai és EU-s forrásokból valósult meg.

Ennek eredményeként megújult többek között a rendezvénytér, a kiállítóterek, a lakótorony, interaktív módon ismerheti meg a látogató a vár és Kinizsi Pál történetét, életét, a nyertes csatákat.A helyreállítás egyik fontos célja volt a belső vár még álló falakkal rendelkező tereinek bemutatása, hasznosítása. Azon épületrészek esetében, ahol erre a kutatások alapján hitelesen lehetőség nyílt, megvalósult az épület részleges rekonstrukciója.

Pillanatkép a várban berendezett kiállításról

Fotó: Fraunholcz Attila

A háromszintes palotából két szintet lehetett megújítani. A vár egykori hangulatának visszaidézésében fontos szerepet játszik a várudvart keretező gótikus loggia rekonstrukciója. A díszterem alatt elhelyezkedő, az udvarról nyíló kőtárban a vár és a nagyvázsonyi pálos kolostor legszebb kőfaragványai láthatóak, köztük Kinizsi Pál síremléke.

Rekonstruálták a gótikus  loggiát

Fotó: Fraunholcz Attila

A lakótorony teraszán elhelyezett táblák segítségével a látogatók maguk elé képzelhetik a vár, a közeli pálos kolostor és Nagyvázsony XVI. századi látképét, de kilátás nyílik a déli Bakony legmagasabb csúcsára, a Kab-hegyre is.

A fogadóépületben várkávézó és múzeumi ajándékbolt kapott helyet.

Fábry polgármester szerint nyáron „indul be a turisztikai nagyüzem", amelyre a helybeliek már készülnek, hiszen a vár környékén éttermek, bisztrók, szálláshelyek, ajándékbolt is várja a látogatókat. A vár bebarangolását követően pedig érdemes bekukkantani a Postamúzeumba, megnézni a pálos kolostor romjait, a Szent István-templomot, vagy a Schumacher-házat.

Legendás történeteket őriznek a középkori falak

Fotó: Fraunholcz Attila

A Kinizsi-vár a beruházásnak köszönhetően egész évben színvonalas, élményalapú kikapcsolódás biztosít több mint 2300 négyzetméternyi felújított területen, ezzel is csökkentve a Balaton turisztikai régióra jellemző szezonalitást.