Újvidék lesz Európa egyik kulturális fővárosa 2021-ben

Forrás: MTI

 2016. október 14. 21:16

Az Európai Bizottság szakértői testületének ajánlása alapján a vajdasági Újvidék lesz Európa egyik kulturális fővárosa 2021-ben. Először fordul elő, hogy nem uniós, hanem tagjelölt ország települése kapja meg a címet.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa a bejelentést követően elmondta, hogy az európai kultúra sokféleségének támogatása és megőrzése lesz Újvidék feladata. Kiválasztásában kulcsszerepe volt a város által benyújtott pályázatban felvázolt hosszú távú stratégiának, a pályázat előremutató európai dimenziójának, a gazdag kulturális és művészeti tartalomnak, valamint a határokon és kultúrákon átnyúló társadalmi kapcsolatok várható pozitív alakulásának – tette hozzá.

Forrás: Wikipedia

 

Az uniós biztos reményét fejezte ki, hogy a cím jelentős és hosszú távú kulturális, gazdasági és társadalmi előnyöket jelent majd a város számára, a korábbi kulturális fővárások példája alapján. Az uniós tagjelölt országoknak 2014 decembere óta van lehetőségük arra, hogy három évenként pályázatot nyújtsanak be a cím elnyerésére.

2021-ben Újvidék mellett a bánsági Temesvár viselheti a címet, valamint egy görög város, amelyről novemberben dönt az uniós bizottság.