Ukrajna legnagyobb részén enyhítették a korlátozásokat

Forrás: MTI

 2021. december 26. 18:04

Ukrajnában már csak két régió, a nyugati országrészben lévő Voliny és a keleti Zaporizzsja maradt a legszigorúbb korlátozásokkal járó, vörös besorolásban, az összes többi, valamint a főváros, Kijev is a jelenlegi legenyhébb kockázatú, sárga besorolásban van.

A közlés előtti egy napban egy régióban sem haladta meg a kórházi ellátásra szorulók aránya a megengedett mértéket. Mindazonáltal Kijevben a legmagasabb a megbetegedések aránya: százezer lakosonként 490 fő – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál az egészségügyi tárca honlapján közzétett legfrissebb táblázat alapján.

Ukrajnában a tömegrendezvényeket, bevásárlóközpontokat, kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, gyógyultsági vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első dózisának felvétele is.

Ukrajnában újabb régiók kerültek a legenyhébb kockázatú, sárga kategóriába

Fotó: 123rf.com

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter az UNIAN hírügynökség érdeklődésére kifejtette, hogy tárcája a védőoltás harmadik dózisa esetében két különböző meghatározást használ: a kiegészítő és az emlékeztető oltást. Az utóbbi a vakcina hatékonyságának növelésére adott adag, mivel idővel csökken az oltás hatékonysága. A kiegészítő oltás olyanok védelmére szolgál, akiknél a vakcina két adagja súlyos betegség miatt nem nyújt megfelelő védelmet.

Így egyelőre nem kaphatja meg bárki az oltás harmadik dózisát, ezt most még csak egészségügyi alkalmazottaknak és bentlakásos intézményekben dolgozóknak engedélyezték – mivel ők másoknál jobban ki vannak téve a megfertőződés veszélyének –, illetve azoknak, akiknek különböző egészségügyi okokból az immunrendszere kevésbé képes védekezni a vírussal szemben. Közéjük tartoznak a HIV-fertőzöttek, a daganatos betegek, azok, akik szervátültetésen estek át, valamint az immunhiányos betegségben szenvedők. A miniszter elmondta, hogy eddig 367-en kapták meg a harmadik oltást az országban.

Ukrajnában vasárnapra az eddig azonosított fertőzöttek száma 2810-zel 3 645 124-re, az elhunytaké 138-cal 94 838-ra nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint 1600-zal 122 074-re csökkent. Az elmúlt napon 1832 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.