Bemutatkozott Ukrajna „új arca” – fatemplomoktól Csernobilig

Szerző: Vámos Éva

Forrás: turizmus.com

 2021. április 23. 18:50

Az érdeklődők a szomszédos, mégis kevéssé ismert ország kulturális, történelmi, örökségvédelmi attrakcióit, aktív, üzleti és egészségturizmusát, gasztronómiáját és különleges programjait ismerhették meg.

Online prezentációra invitálta a Magyar Utazási Irodák Szövetségének tagjait Ukrajna magyarországi nagykövetsége, az ország nemzeti turisztikai szervezete és az ukrán utazásszervezők szövetségének képviselői. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet az ország egyedi, még alig felfedezett látványosságaira és igen kedvező áraira.

„Szomszédok vagyunk, történelmi kapcsolat és mentalitásbeli hasonlóság is van közöttünk. A magyaroknak mégis fel kell fedezniük, milyen turisztikai lehetőségek rejlenek Ukrajnában, méghozzá nemcsak a Kárpátokban, hanem azon túl is” – kezdte nyitó beszédét Nepop Ljubov, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Mint elmondta, Ukrajna nagyon változatos programokat kínál az aktív túrák, a gasztronómia, a borturizmus és az egészségturizmus terén is, ráadásul elérhető áron, és ehhez jön még a hagyományos ukrán vendégszeretet.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke köszöntőjében megjegyezte, hogy sokszor még a profik sem ismerik alaposan a szomszédos országokat, pedig például Ukrajna világörökségi helyszínei sok látogatót vonzhatnának. Olyan desztinációkat pedig mindenképpen érdemes szerinte felkeresni, ahol még nem uralkodott el a tömegturizmus.

Ivan Liptuga, Ukrajna Nemzeti Turisztikai Szervezetének (NTOU) elnöke bemutatta az új marketingkoncepciót, amelynek része, hogy közvetlenül kommunikálnak az új és a jövendő partnerekkel. A szakember ismertetett néhány számot Ukrajna turizmusával kapcsolatban. A nemzetközi turistaérkezések száma a 2013-as csúcsnak körülbelül a hetedére esett vissza 2020-ban a Covid-19 miatt. A legnagyobb küldőország Moldova volt, amit Fehéroroszország, majd pedig Oroszország, Lengyelország és Románia követett.

A nemzetközi turistaérkezések számának alakulása Ukrajnában

Fotó: NTOU

 

Miért éppen Ukrajna?

Az Ukrajnai Utazásszervezők Szövetségének (AITO) nevében a szervezet elnöke, Maria Yukhnovets sorolta fel azokat az érveket, amiért érdemes ellátogatni az országba. Mint mondta, egy hatalmas, változatos, egyedi és modern desztinációról van szó, amely gazdag történelmet, kultúrát és művészetet mondhat a magáénak, és eddig kevéssé fedezték fel. A magyaroknak ráadásul nem kell vízum a beutazáshoz, és nemcsak repülővel, hanem busszal vagy vonattal is meg tudjuk közelíteni.

Ukrajna 2021-ben a városi turizmusra fókuszál. Turisztikai kínálata nagyon sokszínű: azokat is várja egyebek mellett, akik a kalandok, a falusi turizmus, az egészségturizmus vagy a MICE iránt érdeklődnek. Az ország a szervezet elnöke szerint biztonságos, ez nemcsak azt jelenti, hogy a szolgáltatók minden szükséges intézkedést meghoztak a Covid-19 ellen, hanem azt is, hogy a helyiek minden nemzetiséggel és vallással szemben toleránsak. Hozzátette, hogy az orosz agresszió csak Ukrajna keleti részét, az ország területének mintegy 5 százalékát érinti.

A kijevi Pecserszka Lavra tornyai

Fotó: 123rf

 

A fatemplomoktól Csernobilig

Ukrajnának két tengere is van, a Fekete- és az Azovi-tenger, de ezek mellett hegyek, folyók, tavak, barlangok, nemzeti parkok és Európa egyetlen sivataga, az Oleshkiv sivatag is várja a természet szerelmeseit. Utazásra májustól szeptemberig a legalkalmasabb az idő, bár hozzá kell tenni, hogy 22 fok fölé egyik tenger vizének hőmérséklete sem megy. Trekking útvonalak is csalogatnak, Bukovel, Slavsko és Dragobrat pedig a téli sportok központjai. A kínálatot olyan különleges elemek színesítik, mint a pelikánnézés a Duna-deltában és a speleo (föld alatti) turizmus. Az Azovi-tengeren és a Dnyeperen szörfözni és kiteszörfözni is lehet.

Ukrajnában több UNESCO világörökségi helyszín található, például a kijevi Szent Szófia székesegyház, a Pecserszka Lavra barlangkolostor, Lviv történelmi központja, a Struve földmérő vonal, a Kárpátok ősbükkösei, a fatemplomok és Herszon ókori város romjai. Az egykori Szovjetunió építészete is érdekes emlékeket kínál: a kijevi „Anyaföld emlékmű” megépítése idején a legnagyobb volt a szövetségi köztársaságban, és még ma is a Top 10 között van.

Ukrajna nagyobb városaiban pezseg az élet. 2019-ben egyedül Kijevben 4500 nyilvános eseményt tartottak, közöttük street food fesztiválokat, koncerteket és kiállításokat. Az évente megrendezett Atlas zenei és művészeti fesztivál 2019-ben 540 ezer embert vonzott, a lvivi Leopolis Jazz Festen pedig két éve 300 világhírű előadó és 100 ezer látogató vett részt.

Ukrajna egyik szomorú, de életre szóló élményt kínáló attrakciója Csernobil. A látogatók többféle túra közül választhatnak, biztonságukat radioaktivitást mérő kézi eszközökkel garantálják.

Ukrajnával a MICE terén is érdemes számolni. Az országban több nagy szállodalánc is jelen van, és rendelkezésre állnak modern technikával felszerelt, ezer főnél is nagyobb befogadóképességű rendezvényhelyszínek.