Ukrajnában újabb régiókban enyhítették a korlátozásokat

Forrás: turizmus.com

 2021. december 15. 18:57

Ukrajnában a régiók többségét átsorolták a járványhelyzet szerinti jelenlegi legenyhébb, sárga kategóriába. A kormány ennek ellenére március 31-ig meghosszabbítja a járvány tavaly tavaszi kitörése óta érvényben lévő országos karantént.

Az egészségügyi minisztérium honlapján közzétett táblázat szerint az ország 24 megyéjéből már 14, és a főváros, Kijev van a sárga besorolásban, nyolc régió, köztük Kijev megye viszont még a legsúlyosabb kockázatú vörös kategóriában maradt. Kárpátalja és a dél-ukrajnai Odessza megye pedig a kettő közötti narancs kategóriában van.

Denisz Smihal miniszterelnök a kormányülést megnyitva bejelentette, hogy a kormány 2022. március 31-ig meghosszabbítja a járvány tavaly tavaszi kitörése óta érvényben lévő országos karantént. Az adaptív, azaz régiónként a járványhelyzet súlyossága szerint eltérő korlátozásokkal járó óvintézkedések rendszerét nevezik karanténnak Ukrajnában. "Eszerint továbbra is érvényben marad a kötelező maszkviselés és a távolságtartás a zárt nyilvános helyeken, valamint azok a rendelkezések, amelyek szabályozzák, mely intézmények látogathatók kizárólag Covid-oltási igazolással" - tette hozzá Smihal.

ukrajna_123rf

A kormány 2022. március 31-ig meghosszabbítja a járvány tavaly tavaszi kitörése óta érvényben lévő országos karantént

Fotó: 123rf.com

Ukrajnában az ország egészében érvényes az a szabály, hogy koncerteket, filmvetítéseket, edzőtermeket, bevásárlóközpontokat, szállodákat, kávézókat és éttermeket csakis oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel lehet látogatni.

A kevésbé fertőzött, sárga besorolású régiókban elegendő az oltás egyik adagjának felvétele, de a magasabb fertőzöttségi szintet jelző vörös kategóriában ezt már csakis azok tehetik meg, akik mindkét dózist felvették. Ugyanez vonatkozik a felsorolt intézmények alkalmazottjaira is.

Marija Karcsevics egészségügyi miniszterhelyettes szerdai tájékoztatóján arról számolt be, hogy Ukrajna hamarosan csatlakozik a Covid-igazolások globális hálózatához. A hálózat tagjai elismerik egymás digitális dokumentumait, így a határátlépéshez nincs szükség más Covid-tanúsítványra. Ez lehetővé teszi majd a beoltott ukránok számára, hogy több mint 80 országba utazhassanak - emelte ki. Az UNIAN hírügynökség hozzátette, hogy jelenleg a világ 52 országában ismerik el az ukrán Covid-igazolásokat.