Uniós aggodalom az észak-ciprusi strandok megnyitása miatt

Forrás: MTI / turizmus.com

 2020. október 13. 12:39

Az Európai Unió súlyos aggodalmának ad hangot, hogy az észak-ciprusi török hatóságok folytatják a Famagustához tartozó, ENSZ-fennhatóság alatt lévő Varosha városrész strandjainak megnyitását.

Múlt csütörtökön a török–ciprusi hatóságok megnyitották az egykor tömegturizmusáról híres Varosha strandjait, amelyet a török hadsereg, miután 1974-ben elfoglalta a várost, tiltott területnek nyilvánított.

A lakosságot annak idején néhány nap alatt evakuálták, az üres város köré falat emeltek, és megakadályozták, hogy bárki is belépjen. A ciprusi görög lakosságnak óriási traumát okozott a ciprusi Riviérának is nevezett Varosha elvesztése.

Az Európai Unió hangsúlyozza Varosha státuszának fontosságát, és úgy véli, hogy a jogi értelemben Ciprushoz tartozó, de török katonai felügyelet alatt álló lezárt városrész parti területeinek megnyitása az ENSZ égisze alatt köttetett tűzszüneti megállapodás súlyos megsértése.

A megnyitás annyit jelent, hogy végig lehet sétálni a főbb útvonalakon, a járdára föllépni nem szabad, ugyanúgy a házakba bemenni sem

Fotó: Facebook / Kirner Zsuzsanna

Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő megerősítette az ENSZ Biztonsági Tanácsában született határozatok teljes körű tiszteletben tartásának szükségességét, és felszólított az említett lépések azonnali visszavonására. A főképviselő már a múlt héten felhívta a figyelmet arra, az, hogy Törökország támogatja az önhatalmúlag kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaság hatóságainak döntését a strandok megnyitásáról, fokozza a már meglévő feszültségeket a Földközi-tenger keleti medencéjében.Hozzátette: az unió továbbra is elkötelezett a ciprusi probléma megoldása mellett, és támogatja a tárgyalásos vitarendezési folyamatokat.

 

Így látja a Cipruson élő idegenvezető

Kirner Zsuzsanna, Cipruson élő magyar idegenvezető is ott járt az elsők között a fantomvárosban. Így nyilatkozott lapunknak: "Végig úgy éreztem magamat, mint Pompejiben, annyi különbséggel, hogy ez a történet majdnem 2000 évvel későbbi, így a sebek is élők, elevenek. Sok-sok Famagustából származó görög cipriótával ismerkedtem meg a szigeten eltöltött 35 évem alatt. Ők napról-napra azzal a reménnyel ébredtek föl, hogy talán hamarosan visszatérhetnek imádott városukba. Amíg ballagtam az elhagyatott utcákon, az összedőlni készülő házak között, mélységes szomorúság árasztotta el a szívemet, azokra gondolva, akik idő előtt meghaltak, még annyi sem adatott meg nekik, hogy legalább romjaiban viszontlássák a lakóházukat, a tengerpartot, a szállodasort, az üzleteket, a kedvenc kávézót, a templomot, ahol házasodtak és megkeresztelték a gyermekeiket. Az igazsághoz tartozik, hogy a görög ciprióták mélységes megdöbbenését,  felháborodását, amit Famagusta "kinyitása" miatt éreztek, a török ciprióták is mélységesen átérzik és úgy gondolják, hogy nagyon rossz úton halad ( vagyis inkább toporog) a sziget egyesítésének a megvalósítása.

Varosha neve egyébként a török varoş (varos) szóból származik, ami eredetileg külvárost jelent, de a görögök Famagustának ezt a görögök által lakott gazdag és fényűző részét nevezték Varoshanak."

 

A helyszínen készült képek az eredeti posztban:

 

Nikosz Anasztasziádész ciprusi elnök múlt heti nyilatkozatában a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte a parti rész újranyitását. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyoldalú akció akadályozhatja a sziget egyesítésére irányuló, elakadt tárgyalások újraindítását.

Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot 1983-ban kiáltották ki, 9 évvel azután, hogy a török hadsereg megszállta Ciprus északi részét. A szakadár köztársaság szuverenitását Törökországot kivéve egyetlen ország sem ismeri el, mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió és az összes többi nagyhatalom a sziget elidegeníthetetlen részének tekinti. Az ENSZ is több határozatában is kijelentette, hogy az Észak-ciprusi Török Köztársaságot illegális formációnak tartja.

Varosha mostanáig szellemváros volt

Fotó: Facebook / Kirner Zsuzsanna