Ünnepel a debreceni Agóra

Forrás: turizmus.com

 2018. február 08. 16:45

Idén lett hároméves Debrecenben az Agóra Tudományos Élményközpont, amelynek programjain az elmúlt években több mint 110 ezren vettek részt.

Az Agóra egyik legfontosabb feladata, hogy a fiatalok figyelmét a műszaki ismeretek és a természettudományok felé irányítsa, valamint hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy a diákok a hagyományos iskolai keretek közül kilépve sokkal élményszerűbben és kalandosabban, maguk tapasztalhassák meg a tudományos jelenségeket.

A keleti régióban egyedülállónak számító intézmény „játékparkja” folyamatosan bővült az elmúlt években, hogy minél izgalmasabb, szórakoztatóbb módon közelíthessék meg a természettudományos témaköröket. Tavaly óta például egy 3D nyomtatóval is találkozhatnak itt azok a látogatók, akik kíváncsiak arra, hogyan készülnek digitális modellekből háromdimenziós tárgyak, vagy láthatnak táncoló 3D-s szellemképeket plexipiramisok közepén.

VR-bázis az Agórában

Fotó: Agóra

Az élményközpont harmadik születésnapján nyitja meg képzeletbeli kapuit az előző év legfontosabb Agórás fejlesztésével létrejött VR-bázis, ekkor próbálhatják ki az érdeklődők először a Virtuális Valóság szerteágazó lehetőségeinek bemutatására szolgáló új eszközöket.

Az Agóra ismeretterjesztő programkínálata is időről-időre megújul: a látványos kísérleti bemutatók, planetáriumi előadások és filmvetítések valamint interaktív foglalkozások egyre népszerűbbek az iskolai csoportok és a családok körében egyaránt. Évente körülbelül 400 iskolai csoport és 12-14 ezer egyéni látogató fordul meg az élményközpontban, de évről-évre nő azoknak az alkalmaknak a száma is, amikor az Agóra „házhoz viszi” a tudományt: iskolákban vagy különböző rendezvényeken tartanak az élményközpont szakemberei kísérleti bemutatókat vagy előadásokat.

Az Agóra szülinapján, 2018. február 10-én, szombaton – a hagyományokhoz híven – rendhagyó programok és izgalmas kalandok várják a látogatókat az élményközpontban. Az érdeklődők többek között megtudhatják, hogyan alakulnak ki a szivárványok és a délibábok, hány fok van a világűrben, és hogy viselkednek ott, az extrém hidegben a különböző anyagok. Kockák, hengerek és más testek segítségével hangokat csalhatnak ki az Agóra high-tech elektroakusztikus hangszeréből, kipróbálhatnak jó néhány lebilincselő logikai játékot vagy éppen megfigyelhetnek egy szumórobot-harcot. Beléphetnek a szitakötők misztikus világába, megtudhatják, hogyan csinálhatnak vákuumot a konyhában vagy bekapcsolódhatnak az Agóra nyomozós játékába és megkereshetik egy titkos elixír leírását.

Kapcsolódó cikkek

Csillagles az Agórában

2017. május 24.