Ünnepi fények, koridiszkó és Ronda Pulcsis Futás a Debreceni Adventen

Forrás: turizmus.com

 2022. november 17. 11:59

A Debreceni Advent november 26-án 9:00 órakor nyitja meg kapuit, és december 23. 20:00 óráig várja a látogatókat.

A belvárosi vásári korzón modern és tradicionális termékek egyaránt várhatóak: szőnyegek, szőttesek, kézzel készült kerámiák és fajátékok, mézeskalácsok, gyógyfüvek, teák, szaloncukrok és pazar karácsonyi díszek, dekorációk.  Több mint 90 karácsonyi hangulatú stand kínálja termékeit, melyből közel 30 faházban kapható majd különleges kulináris finomságok széles választéka - tájékoztatott a Visit Debrecen.

Adventi díszkivilágítás a debreceni Rózsa utcában

Fotó: Visit Debrecen

Hétvégén szabadtéri programok várják a közönséget

Minden adventi hétvégén szabadtéri programokkal, helyi és országosan is ismert előadókkal, számos gyerekprogrammal – a DEMKI-vel közösen megálmodott Adventi Kuckóban játszóházzal és kézműves foglalkozásokkal – lehet majd találkozni a belvárosi sétálókon. A varázslatos vásár hétvégéin guruló-zongorista, beöltözött rajzfilmfigurák, mesebeli lények, gólyalábasok és verklisek is feltűnnek a nézelődő közönségben. A koncerteken a bethlemes, a magyar és a kelta hagyományok, a nosztalgikus karácsonyi elemek is bemutatásra kerülnek.

A december 3. és 5. közötti időszak a Mikulásvárásról szól: a Mikulás az Adventi Kuckóban fogadja a kicsiket,  majd 5-én 17:30-tól a Dósa nádor téri színpadon a Kiskalász zenekar műsorában is részt vállal, és közös éneklésre, szórakozásra invitálja a kicsiket.

A Dósa nádor téri színpadon fellép többek között Csemer Boglárka „Boggie", Szabó Ádám harmonikás, Pál Dénes, a Vintage Dolls, a Debrecen Dixieland Jazz Band, a Debrecen Big Band Majsai Gáborral, a Jazz Five, az Orpheum Madams, a The kidney stones, Csakmag Vivien és zenekara.

A színpadi programok között helyet kapnak a debreceni gasztronómia elismert képviselői, így a Debrecziner Gourmet által delegált gasztroshow-ban karácsonyi ihletettségű ételek, italok és desszertek kerülnek bemutatásra.

 

Korcsolyapálya és koridiszkó

Idén is 750 négyzetméteres jégkorcsolya pálya szolgál szórakozásként a téli sport szerelmeseinek november 26-ától egészen január 8-áig, mely mindössze 1.000 Ft-os belépőjeggyel vehető igénybe.

Minden szombaton – november 26-án, december 3-án 10-én és 17-én – Dew Taylor hazai DJ különböző tematikájú, trendi, de karácsonyi hangulatú live DJ szettel várja koridiszkóra a látogatókat – meglepetés látványelemek és fényruhás korcsolyázók várhatóak.

 

Közösségépítés, sport és jótékonyság

Az advent fontos eleme a közös élmény megélése és a közösségépítés.  Ennek egyik programeleme a Havervagy csapatának felfedező játéka:  a baráti társaság egy rövid időre birtokba veszi az Adventi Kuckót: felfedező, kincskereső feladványokon keresztül igyekeznek megteremteni az adventi hangulatot a régi és az új barátok körében.

A Debreceni Advent sportos életmódot hirdető és nemes célokat szolgáló eleme a december 10-ei jótékonysági Ronda Pulcsis Futás, a Bakancslista Magyarország vezetőjével, Galambos-Parti Reginával közösen szervezve, mely egyidőben kerül megrendezésre Budapesten, a Városligetben és Debrecenben, a Baltazár Dezső térről indulva.

A gyülekező állomáson sportolókkal és ismert emberekkel közös bemelegítést követően, az 5 km-es távot lehet egyéniben vagy váltóban, babakocsival vagy kiskutyával, családdal vagy kollégákkal futni, természetesen ronda pulcsiban. A futáson részt vevők jótékonysági kezdeményezéshez csatlakozhatnak, a helyszínen várják a tárgyi felajánlásokat a szervezők.

 

Gyertyagyújtás és Debrecen fényei

Az adventi vasárnapok fő attrakciója a gyertyagyújtás, hiszen ezen szimbolikus események mutatják a fényt az ünnepek felé. Az első vasárnapon, november 27-én a debreceni Városházától 16:30-kor indul a varázslatos felvonulás, mely a gyertyagyújtás helyszínére, a Nagytemplom elé kíséri a közönséget. Ezen a vasárnapon azért is érdemes kilátogatni a főtérre, mert a díszkivilágítások és installációk is ekkor borulnak fénybe.

A Kossuth téri hatalmas, élő fenyőfa idén Józsáról érkezik, egy fiatal pár felajánlásának köszönhetően, míg a gyerekek 24 darab kiskarácsonyfái – az ovisok által készített díszekbe öltöztetett élő fenyők –  az Adventi Kuckó köré épített fényes, mesés miniváros sziluettje mellé kerülnek.

A Debreceni Református Nagytemplom előtti és belvárosi karácsonyi vásár felejthetetlen színfoltja azoknak, akik ünnepi hangulatra vágynak. A látogatók varázslatos karácsonyi légkörbe léphetnek be, melynek egyedülálló hátterét Debrecen belvárosának csodálatos épületei nyújtják.

A sétány fényei, régi-szeretett és új fényinstallációi – a gömb, a szarvasok, a szán vagy a fényfa, továbbá a hatalmas, élő fenyő hozzájárulnak ahhoz, hogy a nézelődők kiszakadjanak a mindennapokból, és ráhangolódjanak a közelgő, meghitt ünnepre.