Ünnepvárás Szentendrén

Forrás: turizmus.com

 2020. november 27. 14:45

Szentendre idén is ünnepi díszbe öltözik az adventi-karácsonyi időszakra, az év végi eseményeket pedig az online térben tartja meg a város.

A Szentendrei Kulturális Központ a járványhelyzethez alkalmazkodva idén rendhagyó módon szervezi meg az Advent Szentendrén programsorozatot.

Az események az online térbe, a KultOnline csatornáira kerülnek, de a programok között idén is megtalálhatja minden korosztály a neki kedveset.

Az adventi időszak legkedveltebb, meghitt eseményén, a főtéri gyertyagyújtáson idén az online térben vehetnek részt az érdeklődők. A négy adventi vasárnap estéjén vetített gyertyagyújtásokon a hagyományos ünnepi programot kínálják.

A feldíszített Fő tér

Fotó: Deim Balázs

Elsősorban a gyerekeknek, családoknak ajánlják az online mesejátékot, a karácsonyi kézműves foglalkozást, mézeskalácsház-készítést és a szentendrei óvodások néphagyományt éltető „Menjünk mi is Betlehembe…” című programsorozatát.

A Barlang klub jazzklubokkal, koncertekkel, a Szentendrei Teátrum irodalmi adventi kalendáriummal, a P’Art mozi filmklubokkal várja az érdeklődőket a virtuális térben.

A Dumtsa Jenő utcai, szokásos adventi vásárt, a Csavard fel a főteret! című szilveszteri programot és a szombati akusztikus koncerteket idén sajnos nem tudják megtartani. A január eleji Újévi koncert pedig a megszokottól eltérő formában és időpontban kerül megrendezésre.

Maga a város ismét ünnepi díszbe öltözik 2020. november 28-tól 2021. január 10-ig. Advent első hétvégéjére kapja meg ünnepi köntösét Szentendre ikonikus helyszíne, a Fő tér: a hatalmas városi karácsonyfa mellett az adventi koszorú, a betlehemi istálló és világító hógömbök is helyet kapnak.

Ebben az évben a közösségi ünneplést úgy teremti meg a város, hogy csatlakozott egy már országosra nőtt kezdeményezéshez, a Világító adventi kalendáriumhoz. December 1-től Szentendre ablakai is városszerte kinyílnak, és fényt árasztanak az adventi időszakban.

A gyerekeknek, családoknak és persze minden más érdeklődőnek szerveznek egy szentendrei játékot, amelynek során különböző, a belvároshoz kötődő feladatok megoldásával kellemes és kalandos sétát tehetnek a résztvevők az ódon macskaköves utcákon.