Úszó kertekkel készül a nyári hőségre Bécs

Forrás: turizmus.com

 2020. február 28. 11:17

Még az idén ingyenesen használható zöld „szigeteket” hoznak létre a bécsi Duna-csatorna Kaiserbadschleuse részén.

A terv szerint kizöldítik a várost kettészelő Duna-csatorna Kaiserbadschleuse részén lévő betonszigeteket, rengeteg fa, bokor és egyéb növény kap majd itt helyet. A kikapcsolódásra szánt kertecskék mindenki számára ingyenesen igénybevehetőek, elősegítik a hűvös levegő gyorsabb és intenzívebb áramlását, ami a meleg napokon elengedhetetlen a kellemes városi klímához.

A Duna-csatornában lévő zöld sziget látványterve

Fotó: Carola lo landschaftsarchitektur

„Az úszó kertek ötletete Párizsból jön, ahol a Szajnán már megvalósult egy hasonló beruházás. A városvezetés kifejezetten egy olyan vízparti helyet akart létrehozni, ahol senki sincs étel-ital fogyasztására kötelezve, így ingyenesen, kötöttségek nélkül élvezheti a hűs parkot” – mondta Ulli Sima, környezetvédelemért felelős városi tanácsnok, a terv megálmodója. A városlakók előreláthatólag nyár végétől vehetik használatba az új helyet.

A jogi akadályok már elhárultak, így a zöldítési munkálatok megkezdődhetnek. A terület egyébként műemlékvédelem alatt áll, így a kivitelezőknek kreatív megoldásokhoz kell majd folyamodni. A tervek szerint a kertek virágládákkal lesznek körberakva, melyekben rengeteg bokor, virág, fa, fűfelület kap helyet. Minden korosztály megtalálja majd a számára megfelelő ülő-és fekvőalkalmatosságot és kényelmesen élvezhetik az alattuk elterülő Duna látványát.

A közvetlen vízparti kikapcsolódás nem újkeletű dolog Bécsben. A néhány éve megépült, homokos tengerpart benyomását keltő CopaBeach például még fürdési lehetőséget is kínál.