Utazz egészséges országokba!

Forrás: turizmus.com

 2019. március 03. 11:27

Bár nem szokott szempont lenni az úti cél kiválasztásánál egy desztináció általános egészségügyi helyzete, az imázst és vonzerőt mégis erősen befolyásolja, mennyire egészségesek és hosszú életűek az ottani lakosok.
Az alltomresor.se közre adta a Bloomberg Healthiest Country Index felmérését, hogy megtudhassák az olvasók, hol élnek a legegészségesebben az állampolgárok.

Számos szempontot figyelembe véve, Spanyolország a 169 vizsgált ország közül az első helyen áll, ezzel lenyomva Olaszországot a trónról. Utánuk Izland, Japán és Svájc következik. Svédország és Norvégia hatodik, illetve a kilencedik helyen áll.  Ausztrália a 7. Izrael pedig a 10. a rangsorban.

Az index az országokat számos olyan tényező alapján rangsorolja, mint például a tiszta víz minősége, az egészségügy és a higiénia általános színvonala, az átlagos várható élettartam, a dohányzási szokások, a túlsúly és az egészséges táplálkozás.

A spanyolok átlagos élettartama 2040-ben várhatóan 86 év lesz, ami az EU-ban a legmagasabbnak ígérkezik. Csak Japánban és Svájcban élnek tovább a polgárok. A spanyol egészségügyi ellátás két évvel ezelőtti felmérése szerint egyértelműen csökkentek náluk a szív- és érrendszeri betegségek, és a rákos halálesetek száma is mérséklődött az elmúlt tíz évben.

Izland a 3. a listán, de nemcsak a népegészségben, hanem a környezettudatosságban és a fenntarthatóságban is élen jár

Fotó: pixabay

Az Egyesült Államok a 35. helyen áll. Ez jelzi, hogy nem csupán az egészségügy általános  színvonala, vagy a kórházak felszereltsége és az életszínvonal számít: a széles körben elterjedt droghasználat és az öngyilkosságok magas száma is befolyásolja a várható élettartamot. Kanada sokkal jobb helyen végzett: a 16., míg Franciaország a 12. helyet foglalja el, az Egyesült Királyság pedig a 19.-et. Hazánk a 48. helyen áll a rangsorban, Omán és Uruguay közé ékelődve, s jóval lemaradva szomszédainktól (Ausztria a 13., Szlovénia a 24., Horvátország a 31., míg Szlovákia a 45.), csupán Szerbiát, Romániát és Ukrajnát előzi meg.

A lista alsó végén Haiti, Jemen és Afganisztán szerepel, valamint, nem meglepő módon, 27 afrikai ország, a Szaharától délre.