Utcára viszik a múzeumokat Szentendrén

Forrás: MTI

 2022. november 21. 11:50

A magas energiaárak miatt a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) múzeumai és kiállítóhelyei bezártak, programjaikat azonban igyekeznek eljuttatni a közönséghez az adventi időszakban is, ezért utcára viszik a programjaikat.

Szebeni-Tóth Anett, az FMC kommunikációs vezetője elmondta, hogy november 26-tól december 17-ig Múzeum korzó elnevezéssel művészeti sétákra invitálják majd a közönséget szombatonként. A programok a szentendrei múzeumok tematikájához kapcsolódnak.

A belvárosi séták során első alkalommal (november 26.) rajzolni hívják a gyerekeket, akik a szentendrei festők, így például Czóbel Béla vagy Vajda Lajos kedvelt témáit rajzolhatják újra. A barangolás során végigjárják a sikátorokat, ellátogatnak a patakpartra és felkeresik a legizgalmasabb kilátópontot, ahonnan szétnézve megörökíthetik az eléjük táruló városképi részletet. A séta kiinduló témája Barcsay Jenő és Vajda Lajos egy-egy alkotása lesz.

December 3-án a fotózás kedvelői a belvárost és környékét fedezhetik fel festmények segítségével. A résztvevők képről képre, utcáról terekre, patakpartról folyópartra vándorolnak és fedezhetik fel, hol állhatott a festő, amikor Szentendre egyik jellegzetes helyszínét megörökítette. A fotókon újraalkothatják a ma is látható városképi részleteket, hogy aztán a legfrissebb szentendrei képekből elkészítsék a Festői Szentendre albumot. Mindehhez az inspirációt Modok Mária egyik műve adhatja - mondta el az FMC munkatársa.

szentendre_muzeumkorzo

A december 3-i családi sétán az érdeklődők a belvárost és környékét fedezhetik fel festmények segítségével

Fotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

Szintén 3-án várja az érdeklődőket a Szentendrei őstémák az utcákon és a képeken című sétára Muladi Brigitta művészettörténész, aki a Régi Művésztelep alkotóit idézi meg, köztük Ilosvai Varga Istvánt. A találkozási pont a Ferenczy Múzeum épületében lesz, ahol a tervek szerint néhány festményt is megtekinthetnek a látogatók - tette hozzá Szebeni-Tóth Anett.

A harmadik adventi hétvégén, december 10-én, művészet- és helytörténeti sétára hívják a látogatókat. A résztvevők Vajda Lajos nyomába eredhetnek Szabó Noémi művészettörténész vezetésével. A séta során megismerkedhetnek a város jellegzetes motívumaival, építészeti és természeti örökségével és a város azon "nagy látványaival", amelyek Vajda és kortársai művészetére hatottak.

December 17-én két program is várja a helybelieket és a városba látogatókat. A Castrum séta során Szentendre római tábora ismerhető meg Rajna András régésszel, akinek vezetésével bejárhatják a terület hozzáférhető részeit, de a látogatók megismerhetik a feltárási eredményeket, a terület múltját, jelenét és a jövőre vonatkozó terveket is.

A Barcsay Jenő nyomában címet viselő séta során pedig azokat a helyeket, utcákat, városrészeket járják végig a résztvevők Iberhalt Zsuzsa művészettörténész irányításával, amelyek Barcsay számára mindvégig fontosak voltak, hiszen a Szentendréhez szervesen kötődő művész a várost járva folyamatosan és kitartóan kutatta képeinek motívumait, az épületek, kapuk alakzataiból formálódó egyenes és ívelt felületeket.

A részletes programokról az FMC honlapján és az intézmény Facebook-oldalán lehet tájékozódni. A sétákon mindössze 1000 Ft-ért lehet részt venni, azonban a részvétel regisztrációhoz kötött. A kezdőpont a Ferenczy Múzeum adventi fényekkel díszített, hangulatos udvara, ahol apró meglepetés is várja a látogatókat - tájékoztatott Szebeni-Tóth Anett.