Útikönyv készült Sziléziáról

Forrás: turizmus.com

 2024. június 12. 09:12

A lengyelországi Also-Szilézia Vajdaság mellett Cseh Szilézia fontosabb látnivalóival is megismertet a Hibernia Kiadó kétszáz oldalas kiadványa.

Első ízben készült útikönyv Sziléziáról

Fotó: Hibernia Kiadó

Közép-Európa e régiója viharos történelme során több uralkodó fennhatósága alá tartozott, ma is részben osztozik rajta Cseh-, Lengyel- és Németország, bár 1945-óta a lengyeleké a főszerep.

Lengyelország délnyugati sarkán található a könyv célterülete, az Alsó-Szilézia vajdaság, amelyet a kötet szerzői megpróbáltak alaposan körbejárni, emelett a kiadványban röviden érintik Cseh-Szilézia néhány fontosabb települését is.

Hiába van már sok százéves történelmi és gazdasági kapcsolat hazánkkal (Mátyás király sok évig Szilézia uralkodója is volt), magyar nyelven ez az első kötet, amely megpróbálja röviden, ám mégis kellő alapossággal, 24 térképpel és 330 látványos fényképpel bemutatni e páratlanul izgalmas térség elragadó kis- és nagyvárosait, hegyeinek szépségeit - derül ki a Hibernia Kiadó lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójából.

Az Etédi Alexa, Marton Jenő, Wojciech Mlynarczyk, Munkácsi Zsolt és Varga Zoltán által jegyzett kötet segítségével a vajdaságot több kisebb területre bontva járhatjuk be közel 100 települését, történelmi és természeti látnivalóit.

Nyitókép: a ksiazi kastély, fotó: Jaroslaw Ciurus