Úton a turizmus jövője felé: optimizmus és bátorság

Forrás: turizmus.com

 2020. október 26. 16:14

Október 26-27-én rendezik meg a Future Hospitality Hybrid Summitot, Szaúd-Arábia Turisztikai Minisztériuma és a G20 szaúdi titkárságának szervezésében, amelyen szakértők keresik a válaszokat a turizmus jelenlegi kihívásaira. Ilyés Noémi elemző szakértő összefoglalója.

A nemzetközi turisztikai kérdésekkel foglalkozó hibrid konferencia a G20-ak 2020-as szaúdi elnökségének tiszteletére rendezett programsorozat része, amely a Bench Digital virtuális konferenciaszervező platformon, közel 6000 résztvevővel zajlik - COVID biztonságos módon.

A konferencia témái között szerepel többek között, hogy milyen, új típusú kihívásokkal kell a turisztikai iparágnak a pandémia után szembenéznie, és hogyan lesznek majd a nemzetközi utazások újra vonzóak a fogyasztók számára. Szintén szó esik az innováció szerepéről a vállalati stratégiában és a kritikus helyzetekben meghozott nehéz döntésekről is.

 

Statisztikai prognózisok – úton a jövő felé

Alex Dichter, a McKinsey & Company londoni irodájának vezető szakértője 9 aktuális trendet ismertetett, amelyeket a járvány következtében jelenleg tapasztalhatunk a turizmusban.

Ilyen például a belföldi turizmus élénkülése, amely a világ összes országában tapasztalható, de szintén a globális trendek között szerepel a last minute booking, vagyis az utolsó pillanatban történő foglalás, amely a bizonytalan járványügyi helyzetnek tudható be.

Érdekes, hogy bár kevesen utaznak, aki viszont utazik, hosszabb időre teszi mindezt a COVID-19-cel járó kellemetlenségek (tesztelés, karanténkötelezettség) miatt. 1-2 napos utazásokhoz nem éri meg az utazók számára ezeken a hosszas procedúrákon átmenni.

Bár a turisták jelenleg elvárják a szigorú higiéniás követelmények megteremtését és az előírások betartását, a szakértő szerint ezek a járvány lecsengését követően lazulni fognak, hiszen senki sem élvezi, hogy maszkban kell utaznia és távolságot kell tartania.

Bár az év eleje ígéretesen indult, ami a nemzetközi turizmus bővülését illeti összességében körülbelül 40%-os visszaesés volt tapasztalható a márciustól szeptemberig tartó időszakban a világ turizmusában, amely „csak" azért 40%, mert az egyes országok a járványügyi helyzettől függően nyáron megnyitották határaikat rövidebb-hosszabb időre.

A RevPAR, vagyis az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel ugyanebben az időszakban 46%-kal csökkent világszinten. A McKinsey felmérései szerint a kalandturizmus volumene csökkent a legkisebb arányban, (Európában például csak 3%-kal), míg a legnagyobb károkat az ún. Sun& Beach, illetve városi turizmus szegmense szenvedte el. Előbbi volumene Európában 44%-kal, utóbbi 31%-kal esett vissza.

Alex Dichter, a McKinsey szakértője

Fotó: Future Hospitality Summit

Alex Dichter felhívta rá a figyelmet, hogy a turizmus teljesítményére sokkal jellemzőbb a ciklikus ingadozás, mint a többi iparágra, hiszen nagyon sok tényező befolyásolhatja, arról nem is beszélve, hogy a turisztikai kiadások az elsők, amelyeket az emberek mellőznek a diszkrecionális jövedelem csökkenése esetén.

A szakértő szerint a leisure típusú utazásokban nem várható változás a korlátozások feloldása után, a MICE szegmens viszont jelentősen szűkülni fog nem csak a technológia fejlődése, hanem környezetvédelmi okok miatt is.

Szintén elmondta, hogy a nemzetközi légi közlekedés teljes regenerációjára nem kerül sor 2022-ig, de ez elhúzódhat akár 2024-ig is. A leisure turizmus volumene 2022-2023-ban már helyreállhat, nem úgy, mint a business utazások, amelyek 2024 körül állhatnak újra növekedési pályára.

Az utaztatásban érdekelt vállalkozók, vezetők számára az agilitás most a legfontosabb, mert csak azok a vállalkozások fognak túlélni, amelyek tulajdonosai gyorsan és a szervezetükhöz mérten megfelelő módon reagálnak a járvány következményeire.

„Necessity is the mother of invention" – zárta gondolatait a szakértő, utalva az innovációk és új megoldások fontosságára, amelyeket a szükség kényszerít ki a legnehezebb időkben.

 

Optimizmus és bátorság

Arne M. Sorenson, a Mariott International elnöke és ügyvezetője nem osztja Alex Dichter véleményét az üzleti turizmussal kapcsolatban. „2001-ben és 2008-ban is azt hittük, hogy az üzleti utazók nem fognak visszatérni, és nem így lett.

Igaz, most a technológia sokkal fejlettebb, mint azokban az időkben, de véleményem szerint mindig is lesznek olyan ügyek, kérdések, amelyeket személyesen szeretnének, egy üzleti út keretében megvitatni a partnerek".

A szakember szerint az elmúlt időszak egy igazi érzelmi hullámvasút volt minden turisztikai vezető számára, de optimistán látja a jövőt, annak ellenére is, hogy a Mariott központjában is 20-25% leépítést kellett végrehajtani.

Nagyon fontos, hogy addig is amíg a turizmus visszaáll eredeti növekedési pályájára, transzparensen és nyíltan kommunikáljunk alkalmazottjainkkal, hogy ne veszítsük el a bizalmat, főleg a fiatal, pályakezdő munkatársak körében.

A legnagyobb innováció szerinte a szállásadásban a személyzeti nélküli check-in megoldások alkalmazásai voltak, amelyek bár nem új technológiai megoldások, mégsem terjedtek el korábban ilyen széles körben.

Az elkövetkezendő idők legnagyobb kihívása szerinte az lesz, hogy továbbra is prémium minőségű szolgáltatást kell majd nyújtani, viszont alacsonyabb áron. Ugyanakkor nagyon bizakodó, hiszen vallja, hogy vannak olyan élmények, amelyeket csak az utazás által tudunk megtapasztalni.

Akik érdeklődnek a szakmai konferencia előadásai iránt, kedden még lesz lehetőségük a virtuális térben becsatlakozni a panelbeszélgetésekre egy díjmentes regisztrációt követően a https://www.futurehospitalitysummit.com/ oldalon keresztül.