Úttörők az okosturizmusban - jó gyakorlatok Dublinból és Grossetóból

Forrás: turizmus.com

 2024. február 19. 15:27

Idén Dublin lett az „Okosturizmus európai fővárosa”, az olaszországi Grosseto pedig az “Okosturizmus európai zöld úttörője”. Az Európai Bizottság most bemutatta a nyertes városok fenntartható turisztikai gyakorlatainak gyűjteményét.

Az okosturizmus európai fővárosa díjat a városok a megközelíthetőség, a fenntarthatóság, a digitalizáció és a kulturális örökség terén elért kiválóságuk alapján kaphatják meg, míg az okosturizmus európai zöld úttörője díjjal a kisebb desztinációkat ismerik el a fenntartható turizmusban elért kivételes eredményeikért - közölte az EU Okosturizmusért Felelős Titkársága.

Az Európai Bizottság kezdeményezése arra szeretné ösztönözni a desztinációkat, hogy a helyi közösségek bevonásával és a turisztikai szezonalitás kezelésével elérhetőbb és fenntarthatóbb projekteket valósítsanak meg. A nemrégiben megjelent "Az okosturisztikai gyakorlatok vezető példái Európában" című jelentés a címet elnyerő városoknak innovatív jó gyakorlatait mutatja be.

Dublin például azért kapta meg a díjat, mert létrehozták a „Kulturális Társaságot", melynek célja, hogy a kultúrát mindenki számára elérhetővé tegye. Különböző szervezetekkel, vállalkozásokkal és a városi tanáccsal együttműködve elindították a Dublin After Hours projektet, melynek keretében finanszírozzák a múzeumok és a galériák éjszakai nyitvatartását. A kezdeményezésnek köszönhetően nem csupán több eseményt szervezhetnek a helyszínekre, de szélesebb közönség számára teszik elérhetővé a kulturális intézményeket.

2024-ben Dublin az okosturizmus európai fővárosa

Fotó: 123rf.com

 

Az ír főváros emellett létrehozta a Dublinked névre keresztelt nyílt hozzáférésű adatplatformot, amelyen többek között a látnivalókról, programlehetőségekről és szálláshelyekről találhatnak meg a látogatók turisztikai információkat, ezzel megkönnyítve számukra a keresgélést.

Grosseto turisztikai stratégiájának középpontjában a természet és a hagyományok megőrzése áll. Az olasz városban a Maremma Regionális Park fontos védett terület, amelyet agroturisztikai tevékenységek, kulturális, régészeti, tudományos kutatások és fenntartható turisztikai projektek céljára használnak. A város önkormányzata a parkban szabadtéri tantermi élményeket kínál az iskoláknak, ahol a gyerekek vezetett séták, ismeretterjesztő játékok és kincskeresés révén fedezhetik fel a helyi természetet.

Grosseto egyik fontos területe a Maremma Regionális Park

Fotó: 123rf.com

 

A szezonalitás csökkentése szintén fontos Grosseto önkormányzata számára. Megoldásként a város bevezette a "Raccontare Grosseto" elnevezésű ingyenes vezetett séták sorozatát, melyeknek célja, hogy a lakosok és a turisták egyaránt részt vegyenek a város és a környék felfedezésében, elsősorban gyaloglás és kerékpározás révén. Számos ingyenes vezetett túrát szerveznek a környező kis falvak meglátogatására, ahol a turisták megkóstolhatják a helyi borokat és ételeket.

Tovűbbi információk a két nyertes projekről ezen a linken érhetők el.

A két város képviselői az idei ITB Berlin turisztikai szakkiállításon is részt vesznek majd, az eseményről itt írunk korábban.